Valdība reformu vietā piedāvā nodokļus

Finanšu ministrija cenšas pārliecināt Latvijas kreditorus, ka viņiem apsolīto valsts 2010. gada budžeta deficīta samazināšanu garantēšot desmit nodokļu palielināšana vai ieviešana.

Starptautiskā valūtas fonda eksperti ir kārtējo reizi pieķēruši Latvijas valdību melos. 2010. gada budžeta projektā, ko Saeima jau pieņēmusi pirmajā lasījumā, ir ieplānoti gan fiktīvi ieņēmumi gan tikpat fiktīvi izdevumu samazinājumi. SVF prasa papildu garantijas - vai nu valsts ieņēmumu palielināšanu, vai izdevumu samazināšanu par 55–60 miljoniem latu. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pirmdien to publiski apsolīja un saņēma atpakaļ tādu pašu mutisku komplimentu, ka viņa valdība "progresē". Tā Vīnē teicis SVF amatpersona Kristofs Rozenbergs. No viņa vēstījuma gan jāsaprot arī tas, ka V. Dombrovska publiskie apgalvojumi nav tādas garantijas, kādas SVF klerki varētu iesniegt fonda valdei. "Budžeta plānam jābalstās uz realizējamiem un ilgtspējīgiem pasākumiem," atgādinājis K. Rozenbergs. Par šādiem pasākumiem ne V. Dombrovskis, ne viņa finanšu ministrs Einars Repše nav teikuši ne vārda. Tajā pašā laikā viņus nevar apvainot, ka viņi būtu melojuši kreditoriem un Latvijas sabiedrībai. Viņu partijiskais konkurents no Tautas partijas, Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs

Vents Armands Krauklis Neatkarīgajai apliecināja, ka FM uz vienas rakstāmpapīra lapas ir nosaukusi desmit nodokļu palielināšanas un nodokļu atlaižu samazināšanas pasākumus, kuru izpildei būtu jāpalielina valsts 2010. gada ieņēmumi par 60 miljoniem latu. Piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi vajagot palielināt no 23% šogad uz 26%, nevis uz 25% nākamgad, kā tas jau bija ieplānots. Vajagot palielināt līdz 15% jauno kapitāla nodokli. No jauna tiktu ieviests akcīzes nodoklis dabasgāzei un sašķidrinātajai gāzei utt. "Tas bija šoks," par lapiņas iespaidu uz koalīcijas partneriem saka V. A. Krauklis.

Tautas partija bijusi tik šokēta, ka pirmdien nespēja formulēt iebildumus V. Dombrovska un E. Repšes plāniem, bet nu jau esot atguvusies un pieprasījusi līdz šodienas (ceturtdienas) vakaram rakstisku pamatojumu nodokļu celšanas plāniem. Tautas partija pirmdien pārsteigta nesagatavota tādā nozīmē, ka nav atradies pa rokai V. Dombrovska konkurents uz premjera amatu un tagad viņa valdības ministrs Edgars Zalāns, kurš simbolizē centienus samazināt ministriju skaitu. Jau šodien viņš būšot darba ierindā un uzturēšot spēkā šāda veida prasības.

"FM gatavo iespējamos priekšlikumus gan izdevumu samazināšanai, gan arī ieņēmumu palielināšanai," apliecināja ministrijas preses pārstāve Baiba Melnace. Viņa izvairījās atbildēt Neatkarīgajai, vai šajos priekšlikumos varētu parādīties arī valsts aparāta izdevumu samazināšana un/vai valsts īpašumu pārdošana. Tikpat nerunīgs par V. Dombrovska valdības "progresēšanas" saturu bijis arī K. Rozenbergs.

Uzņēmumu pārdošanas varianti tika konkretizēti, noplūdinot informāciju par plānu pārdot 20% Latvenergo akciju, lai piesaistītu naudu Rīgas TEC–2 paplašināšanai. Ieņēmumi no akciju pārdošanas varētu aizvietot peļņu, ko uzņēmuma īpašniece valsts ir iecerējusi pilnā apmērā savākt. Pagaidām tā bija tikai sabiedrības pieradināšana pie valsts īpašumu izpārdošanas idejas. Iepriekšējos mēģinājumus pārdot Latvenergo pārtrauca iedzīvotāju protesti, par kuriem atgādināja V. Dombrovskis. "Likums nosaka, ka Latvenergo nav privatizējamo sarakstā un nav valdības darba kārtībā," viņš uzsvēra, atstājot vietu diviem tuvākās nākotnes variantiem. Vai nu viņa valdība centīsies pārdot jebko citu un piedevām leposies, ka tā nepārdod Latvenergo, vai arī šā uzņēmuma pārdošana iekļūs kādas citas valdības darba kārtībā.

Svarīgākais