ZZS apsver iespēju vākt parakstus referenduma rosināšanai par eiro ieviešanu

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pavisam nopietni apsver iespēju vākt parakstus referenduma rosināšanai par eiro ieviešanu, - LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Kā galvenais arguments tiek minēts sabiedrības kritiski zemais - 3% - atbalsts eiro ieviešanai. "Tas ir arī zinošu ekonomistu viedoklis. Neviena no eirozonas kandidātvalstīm, izņemot Latviju, pašlaik negrasās stāties eirozonā," sacīja deputāte.

Viņa norāda, ka pašreizējais eiro ieviešanas process nerāda labāko pārvaldības praksi, liels slogs eiro ieviešanas procesā atkal tiks likts uz pašvaldību pleciem.

ZZS Saeimā balsos pret valdības virzīto "Euro ieviešanas likumu", kas valsts institūcijām un pašvaldībām paredz konkrētus uzdevumus, lai eiro tiktu ieviests jau 2014.gada 1.janvārī. Gadījumā, ja Saeimā tas tomēr tiks apstiprināts, ZZS lūgs Valsts prezidentu to neizsludināt.

Kā sacīja Reizniece-Ozola, ZZS nav pārliecības, ka referendumu par eiro Latvijā būs pēc Valsts prezidenta iniciatīvas, jo viņš uzskata, ka eiro ir jāievieš, tāpēc ZZS nopietni domā par parakstu vākšanu referenduma rosināšanai.

Kā ziņots, ZZS deputāti šonedēļ tikās ar Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču, un arī pēc tās nav mainījuši savu nostāju eiro ieviešanas jautājumā, - pēc sarunas viņi drīzāk kļuvuši pārliecinātāki, ka sabiedrība nav gatava eiro ieviešanai 2014.gadā.

Kā ziņots, ja valdošajai koalīcijai izdosies pieņemt eiro ieviešanas likumprojektu, tad ZZS sākumā aicinās Valsts prezidentu Andri Bērziņu to neizsludināt. Neuzklausīšanas gadījumā tiks apsvērti divi scenāriji: vai nu vākt 34 parakstus, lai pieņemto likumu nodotu tautas nobalsošanai, vai arī iniciēt referendumu, sākot vākt likumā noteiktos 30 000 parakstu.

Valdība iecerējusi, ka Latvija eiro pievienosies 2014.gadā.

Svarīgākais