Ēģiptes vēstnieks uzsver, ka tūristi viņa valstī var justies droši

Neskatoties uz protesta demonstrācijām pret prezidentu Muhamedu Mursi, kurš pats sev piešķīris plašas pilnvaras, tūristi Ēģiptē var justies droši, trešdien preses konferencē žurnālistiem uzsvēra Ēģiptes vēstnieks Latvijā Muhammads Usāms Tāhs Almagdūbs.

Viņš sacīja: ja vien tūristi paši neiesaistīsies demonstrācijās, viņi var justies droši. Turklāt, uzturoties lielākajos Ēģiptes kūrortos, piemēram, Šarm eš Šeihā, var pat nenojaust par demonstrācijām, kas norit Kairas Brīvības laukumā.

Almagdūbs skaidroja, ka protesta akcijas, kuras izraisījis Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi dekrēts, kas ļauj valsts galvai izsludināt jebkādu lēmumu un spert jebkādus soļus, lai aizsargātu revolūciju, vairāk vērtējamas no politiskās situācijas attīstības, nevis drošības skatu punkta.

"Tūristu kūrortos cilvēki pat nezina, ka kas tāds notiek," apgalvoja diplomāts, bilstot, ka tūristu pieplūdums viņa valstī joprojām saglabājas augsts un dažreiz masu mediji, ziņodami par situācijas attīstību Ēģiptē, neizskaidro, ka protesta akcijas neskar visu valsts teritoriju.

Tūrisma aģentūras "Go adventure" pārstāve Oksana Golovina norādīja, ka šogad no Latvijas uz Ēģipti varētu doties līdz 25 000 tūristu. Pagājušā gada statistikas dati gan liecina, ka tūristi no Latvijas bijuši viskūtrākie Ēģiptes apmeklētāji starp Baltijas valstīm. Pērn Ēģipti apmeklējuši 14 000 aģentūras klientu no Latvijas, 48 000 - no Lietuvas un 25 000 - no Igaunijas.

Vēstnieks norādīja, ka kopumā pagājušajā gadā no Baltijas un Ziemeļvalstīm uz Ēģipti devušies pusmiljons ceļotāju.

LETA jau ziņoja, pats Mursi apliecinājis, ka plašās pilnvaras, kuras viņš nule kā pats sev piešķīris, ir pagaidu risinājums, turklāt valsts galva arī aicinājis sākt dialogu, lai valstī izveidotu kopīgu politisko pamatu.

Arī vēstnieks Almagdūbs, kurš rezidē Stokholmā un šodien ieradies Rīgā, uzsvēra, ka prezidenta dekrētam ir vien pagaidu raksturs, taču pagaidām nav zināms, kāda būs Mursi tālākā rīcība šajā jautājumā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.