"Vienotība" vēlēšanās Ušakovam pretnostatīs Ēlerti

© F64 Photo Agency

Partijas Vienotība valde izlēmusi nākamā gada pašvaldību vēlēšanās Rīgas mēra amatam virzīt Sarmīti Ēlerti. Politikas eksperti atzīst — atceroties politiķes caurkrišanu Saeimas vēlēšanās, šāda stratēģija varētu šķist dīvaina, taču, analizējot dziļāk, Vienotības izvēle tomēr liecina par precīzu politisko kalkulāciju.

Jāatgādina, ka 11. Saeimas vēlēšanās, lai arī startējot Zemgalē ar otro numuru, S. Ēlerte tomēr izpelnījās daudz svītrojumu un palika ārpus parlamenta. Ņemot vērā šo apstākli, varētu šķist, ka Vienotības vēlme likt likmi uz vēlētāju izbrāķēto S. Ēlerti ir kā minumums dīvaina. Politologs Filips Rajevskis piebilst, ka kādreizējā kultūras ministre nekad nav strādājusi pašpārvaldē un viņai nav arī zināšanu par pašvaldību darba organizāciju. «Abi šie apstākļi, manuprāt, norāda, ka Sarmīte Ēlerte būs ļoti vāja kandidatūra,» pauž eksperts. Tāpat F. Rajevskis uzskata, ka, nominējot S. Ēlerti, Vienotība drīzāk mēģina risināt iekšējās problēmas, nevis gatavojas reālai cīņai par uzvaru galvaspilsētā.

«Nevienam nav noslēpums, ka Pilsoniskās savienības (PS) integrēšanās Vienotības rindās nav notikusi gludi un Sarmītes Ēlertes virzīšana mēra amatam drīzāk varētu būt reveranss lietussargu grupai, kas savulaik iestājās PS rindās. Iespējams, šobrīd Vienotībai būtiskāks ir miers mājās, nevis praktiski neiespējamā varbūtība Rīgas pašvaldībā uzveikt Saskaņas centru,» analizēja eksperts.

Jāatgādina, ka Saskaņas centram galvaspilsētā ir spēcīgas pozīcijas un politiskajās aprindās netiek slēpts, ka labējiem spēkiem ir ļoti maz izredžu Rīgā pārspēt kreisos.

Tikmēr politologs Arnis Kaktiņš sarunā ar Neatkarīgo uzsvēra, ka S. Ēlertes nominēšana apliecina kopējo politiskās vides tendenci. «Pilnīgi visām Latvijas partijām ir katastrofālas problēmas ar spēcīgiem līderiem. Tas jo īpaši labi redzams, kad jāsāk aizpildīt ministru krēsli vai jāmeklē cilvēki pašvaldību vadībai,» atzina eksperts. «Šādos apstākļos partijas ir spiestas operēt ar ierobežotu cilvēku loku, kas tām ir pieejams, pat ja kāds no politiķiem iepriekš bijis caurkritis vai izsvilpts,» atzina eksperts. Analizējot S. Ēlertes kandidatūru, A. Kaktiņš atzina, ka šķietami vājā izvēle, tomēr vairs nešķiet tik vāja, ja to analizē SC līdera Nila Ušakova kontekstā. «Ir skaidrs, ka galvenais spēlētājs, pret kuru pozicionēsies visas partijas, ir Nils Ušakovs. Un šādā tandēmā Sarmīte Ēlerte vairs nešķiet tik neloģiska izvēle. Viņai piemīt labas oratora spējas un precīza, stingra nacionālā pozīcija. Sarmīte Ēlerte ir Nilam Ušakovam diametrāli pretējs perzonāžs, tādēļ iespējams var labi startēt kā pretsvars,» pauda A. Kaktiņš.

Līdzīgi viedokļi izskan arī politiskajos kuluāros. Kā Neatkarīgajai neoficiāli apliecināja vairāki Vienotības pārstāvji, S. Ēlertes nominācija ir vērtējama vienīgi N. Ušakova kontekstā. S. Ēlerte ir politiķe, kura atbild par integrācijas jautājumiem, savulaik viņa publiski pauda arī viedokli, ka «katram latvietim jāintegrē vismaz viens krievs». Tāpat S. Ēlerte, līdzīgi kā N. Ušakovs, bijusi saistīta ar medijiem un ir apveltīta ar spēcīgām pārliecināšanas prasmēm. Aizkulisēs arī tiek kalkulēts, ka savulaik S. Ēlertes vadītā lietussargu grupa spēja mobilizēt sabiedrību lietussargu revolūcijai, kuras galveno spēku veidoja jaunās paaudzes inteliģence un kultūras cilvēki, kuri, savukārt, pārsvarā dzīvo Rīgā.

Svarīgākais