"Nepilsoņu referenduma" iniciatori tiesā apstrīd CVK lēmumu neizsludināt parakstu vākšanas otro kārt

Ar apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" pārstāvji šodien vērsušies Administratīvajā rajona tiesā, lai pārsūdzētu Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu neizsludināt parakstu vākšanu par "nepilsoņu referendumu".

Savā pieteikumā kustības pārstāvji norāda, ka CVK esot pārsniegusi savas pilnvaras, pēc būtības, nevis pēc formas vērtējot iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, aģentūrai LETA pastāstīja "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs.

Tāpat kustības pārstāvji iesnieguši pieteikumu par pagaidu noregulējumu, proti, tiek lūgts arī tagad atļaut vākt parakstus par šo iniciatīvu, jo likumprojektā ir iekļautas normas ar noteiktiem termiņiem, norādīja Tolmačevs.

Desmit dienu laikā tiesai jāpieņem lēmums par lietas ierosināšanu.

Kā ziņots, CVK 1.novembrī nolēma neizsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo piedāvājums "nav pilnīgi izstrādāts".

Likuma grozījumi netiks nodoti referendumam arī tāpēc, ka tie neatbilstot Satversmes 2.pantam un 1990.gada 4.maija deklarācijai, turklāt tie būtiski paplašinātu pilsoņu loku un ļautu apšaubīt Latvijas Republikas pēctecību.

Jau ziņots, ka 5.novembrī "Apvienības pret nacismu" vadītājs Jānis Kuzins Administratīvajā rajona tiesā apstrīdējis CVK lēmumu neizsludināt parakstu vākšanu par "nepilsoņu referendumu". Administratīvā rajona tiesa lēma līdz 27.novembrim Kuzina apstrīdēto lēmumu atstāt bez virzības.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais