Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimā atzīmēs Satversmes spēkā stāšanās un 1. Saeimas sanākšanas 90. gadadienu

Atzīmējot 90 gadus kopš Satversmes spēkā stāšanās un 1.Saeimas sanākšanas, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz tikšanos šī gada 7. novembrī Saeimas namā aicinājusi visus atjaunotās Latvijas Republikas parlamenta priekšsēdētājus.

Satversmei un parlamentam nozīmīgajā dienā uz Saeimas namu aicināti Augstākās padomes un 5.Saeimas priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs, 6.Saeimas priekšsēdētāji Ilga Kreituse un Alfreds Čepānis, 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un 9.Saeimas priekšsēdētāji Indulis Emsis un Gundars Daudze.

Nozīmīgajai gadadienai veltīta arī konference „Parlamentārisms Latvijā: vēstures mācības un nākotnes perspektīvas”, kurā Latvijas un ārvalstu eksperti diskutēs par parlamentārisma attīstību Latvijā 90 gadu laikā. Konference 7.novembrī Saeimas nama Sarkanajā zālē sāksies pulksten 11.00.

Kā veltījumu parlamentam 5., 6., 7. un 9.Saeimas deputāts Kārlis Leiškalns 11.Saeimas priekšsēdētājai S.Āboltiņai pasniegs mākslinieka Kristapa Zariņa gleznu, kas tapusi pēc Jēkaba Kazaka gleznas „Karš” („Karā aizejot”) metiem. Gleznu par brīvības cīņu tēmu māksliniekam 1920.gadā pasūtījusi Satversmes sapulce, taču 1952.gadā tā tika norakstīta kā mazvērtīga un iznīcināta. Dāvinājuma pasniegšana notiks Saeimas Balsošanas zālē pulksten.12.30.

Latvijas Saeimas pirmajā sasaukumā, kas turpināja Satversmes sapulces iesākto darbu, tika ievēlēti 100 deputāti, un uz pirmo sēdi Saeima sanāca 1922.gada 7.novembrī pulksten 12.00. Šajā dienā deputātus uzrunāja Satversmes sapulces prezidents Jānis Čakste un par pirmo Saeimas priekšsēdētāju tika ievēlēts Frīdrihs Vesmanis. Darba kārtībā bija vēl piecu Prezidija locekļu vēlēšanas, Mandātu komisijas vēlēšanas, kā arī sūdzību izskatīšana un paziņojums par Ministru kabineta pilnvaru nolikšanu. Sēde tika slēgta pulksten 15.00.

Pirms 90 gadiem brīdī, kad sanāca 1.Saeima, spēkā stājās Latvijas konstitūcija – Satversme, ko bija izstrādājusi un pieņēmusi Satversmes sapulce.