Dreimane: Nākotnē varētu domāt par algu celšanu valsts pārvaldē

Nav pieņemams, ka valsts augstākās amatpersonas, salīdzinot ar privāto sektoru, saņem mazāku atalgojumu, tāpēc nākotnē jādomā par algu palielināšanu valsts pārvaldē, tādējādi darbam piesaistot profesionālus darbiniekus, intervijā aģentūrai LETA atzina Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

"Es saprotu sabiedrības attieksmi, bet teikt, ka tā nav problēma, ja premjers saņem privātā sektora vidēja līmeņa departamenta vadītāja algu, es nevaru," sacīja Valsts kancelejas vadītāja.

Viņasprāt, publiskajā sektorā atalgojuma pieaugumam ir jābūt sasaistītam ar konkrētiem darba rezultātiem, un, ja sabiedrība redzēs konkrētus rezultātus un izjutīs dzīves līmeņa uzlabošanos, tad nevienam nebūs iebildumu, ka arī augstākajām amatpersonām palielināsies atalgojums.

Tomēr, kamēr šādas situācijas nav, par vienkāršu algu palielināšanu nevarot būt ne runas, pārliecināta ir Dreimane.

Valsts kancelejas izstrādātā valsts pārvaldes cilvēkresursu koncepcija paredz darbinieku motivēšanu ar prēmijām. Ja agrāk prēmijas valsts pārvaldē piešķīra, īpaši nevērtējot darbinieka konkrētos sasniegumus, jaunā koncepcija paredz kritēriju, pēc kā novērtēs, vai darbinieks ir pelnījis motivāciju vai nē. Turklāt katra darbinieka darbībai būs noteikts mērķis, kas būs saistīts ar visas iestādes darbības mērķi.

"Mērķi nevarēs būt utopiski, jo ir paredzēta 360 grādu vērtēšanas sistēma, kur vērtē ne tikai iestādes vadītājs, bet arī sadarbības partneri. Jebkurā gadījumā sabiedrība arī varēs painteresēties, kādi ir bijuši konkrētā ierēdņa darbības mērķi, ko viņš ir sasniedzis. Tas, manuprāt, izslēgs iespēju noteikt utopiskus, nereālus mērķus un pēc tam praktizēt tukšas atskaites par šo mērķu sasniegšanu," pauda Dreimane.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.