Rosina paplašināt to amatpersonu loku, kuru dāvanas ir jāreģistrē un jānovērtē

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina paplašināt to amatpersonu loku, kuru dāvanas ir jāreģistrē, jānovērtē, un kuras pēc tam var izpirkt - tas būs jādara arī diplomātiem.

Līdz šim jau spēkā ir noteikumi par dāvanu reģistrēšanu, novērtēšanu un izpirkšanu, taču tajos nebija iekļauts tāds regulējums attiecībā uz diplomātiskajām dāvanām. Tāpēc KNAB ir sagatavojis jaunu noteikumu projektu "Kārtība, kādā reģistrējamas, novērtējamas, izmantojamas un izpērkamas diplomātiskās dāvanas un dāvanas, kas pieņemtas, pildot valsts amatpersonas pienākumus, un kas ir valsts vai pašvaldības institūcijas īpašumu", kas no iepriekšējiem atšķirsies tikai ar jauno regulējumu attiecībā uz diplomātiskajām dāvanām.

Noteikumu projektā vārdi "valsts amatpersona" ir aizstāti ar vārdiem "dāvanas saņēmējs", jo diplomātiskās dāvanas var saņemt arī amatpersonu laulātie, kuri var nebūt valsts amatpersonas.

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas sniegto informāciju Latvijā ir četras valsts amatpersonas, kuru laulātie tiek apdāvināti ar diplomātiskajām dāvanām. Šīs amatpersonas ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents un ārlietu ministrs.

Noteikumos arī precizēta arī norma par paziņojumu par saņemto dāvanu, proti, dāvanu var nepievienot paziņojumam par dāvanas saņemšanu, ja tās pārvietošana no citas pilsētas nav lietderīga. Ārlietu ministrijas pārstāvji KNAB to skaidrojuši ar situācijām praksē, kad, piemēram, dāvana atrodas Daugavpilī, bet, lai to pievienotu paziņojumam, tā jāsūta uz Rīgu, lai gan to varētu arī nedarīt, jo pēc paziņojuma saņemšanas dāvanu vērtēšanas komisija to sūta atkal atpakaļ. Tāpēc Noteikumu projektā ir ietverta norma, kas paredz iespēju dāvanu nepievienot paziņojumam, ja tā atrodas citā pilsētā.

Noteikumu projektu rīt, 1.novembrī, izskatīs Valsts sekretāru sanāksmē.

Latvijā

Ieinteresētības un degsmes trūkums politiķos steidzamā kārtā meklēt efektīvus risinājumus, kā slēgt mūsu valsts austrumu robežu nelikumīgajiem šķērsot tīkotājiem, vedina domāt, ka arī vismaz tuvākajā laikā asa sižeta filmu cienīgās tā dēvēto migrantu tvarstīšanas tā arī turpināsies. Šo nejēdzību izbeigt var tikai vienā veidā – cieši noslēgt austrumu robežu.

Svarīgākais