Piketā pie Saeimas prasīs samazināt nodokļus siltumapgādei

Arodbiedrība "LABA" iesniegusi pieteikumu par sapulci ceturtdien, 1.novembrī, pie Saeimas nama Jēkaba ielā 11, lai paustu atbalstu nodokļu samazināšanai siltumapgādei, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

"LABA" valdes priekšsēdētājs Raimonds Gailis skaidroja, ka arodbiedrība vēlas, lai pievienotās vērtības nodoklis (PVN) siltumapgādei tiktu samazināts no esošajiem 12% līdz 5%, kā tas bijis līdz 2009.gadam, tādējādi samazinot apkures rēķinu slogu iedzīvotājiem.

Sapulce pie Saeimas nama notiks no plkst.8 līdz 10, un plānots, ka tajā piedalīsies vismaz 300 cilvēku.

LETA jau ziņoja, ka ar līdzīgu prasību - samazināt PVN apkurei līdz 5% - valdībā 11.oktobrī vērsās arī Rīgas dome. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šo ideju nodēvējis par neadekvātu, jo tādējādi pieaugtu gāzes patēriņš, savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka šāds arguments ir absurds: " Sanāk, ka gadījumā, ja apkure Rīgā kļūs lētāka, tad galvaspilsētā sāk vairāk kurināt, bet cilvēki masveidā iegādāsies gāzi. Omītes pirks gāzi "pa lēto", kamēr ir. Acīmredzot gāzi glabās trīslitru burkās."

Piesakot sapulci, kurā plānots paust Rīgas domes vadībai līdzīgus uzskatus, "LABA" nav ievērojusi likumā noteikto kārtību, ka šāds pasākums jāpiesaka desmit dienas iepriekš, taču šāda situācija izveidojusies tāpēc, ka arodbiedrība tikai šodien esot uzzinājusi, ka par šo jautājumu Saeimā tiks diskutēts ceturtdien.

Kaut arī lielākā daļa "LABA" biedru ir Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" biedri, Gailis noliedza, ka sapulces mērķis būtu balstīt tieši Rīgas domes paustās idejas. Arodbiedrība kopumā pārstāvot 130 dažādus uzņēmumus, un tajā ir ap 7000 biedru, kuri vēlas, lai apkures rēķini samazinās.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais