FM rosina par attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāju noteikt sevi

Finanšu ministrija (FM) rosina par vienotās attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāju noteikt FM.

Otrdienas, 30.oktobra, valdības sēdes darba kārtībā iekļauts informatīvais ziņojums, kurā par vienotās attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāju rosināts noteikt FM.

Šādu ierosinājumu FM izsaka, jo tās funkcijās ietilpst izstrādāt finanšu politiku, organizēt un koordinēt finanšu politikas īstenošanu. FM ir atbildīga par valsts fiskālo politiku, kontrolējot valsts izdevumu plānošanu, tai skaitā valsts atbalstu. FM koordinē finanšu tirgus politikas ieviešanu ar mērķi nodrošināt finanšu un kapitāla tirgus stabilu darbību. FM veic horizontālo pārraudzību par finansējuma pieejamību dažādos ekonomikas sektoros. Valsts kase, kas ir lielākais finansētājs, ir FM padotības iestāde, teikts FM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka no Ekonomikas ministrijas (EM) saņemts iebildums pret FM priekšlikumu par attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāju.

EM ierosinājusi noteikt EM par attīstības finanšu institūcijas kapitāla daļu turētāju. EM ir atbildīga par ekonomikas politikas izstrādi, organizēšanu un koordinēšanu, tajā skaitā arī par komercdarbības vides pilnveidošanu un komercdarbības atbalsta instrumentu koordinēšanu, kā arī EM ir pieredze valsts atbalsta programmu izstrādē finanšu instrumentu jomā un ilgstoša pieredze kapitālsabiedrības pārvaldē, kas ievieš valsts atbalsta programmas finanšu instrumentu jomā, izmantojot finanšu starpnieku pakalpojumus.

Ziņojumā norādīts, ka attīstības finanšu institūcijai būs jāveido padome. FM rosina padomē iekļaut pārstāvjus no iesaistītajām nozaru ministrijām - EM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Zemkopības ministrijas.

Kā ziņots, oktobra sākumā valdība nolēma, ka attīstības finanšu institūcija jāizveido līdz 2013.gada beigām, bet tās regulējums jāizstrādā līdz nākamā gada marta beigām. FM sadarbībā ar EM līdz nākamā gada martam jāiesniedz valdībā vienotas attīstības finanšu institūcijas detalizēts izveides plāns.

Priekšlikumi attīstības finanšu institūciju apvienošanas modelim tiks iesniegti izskatīšanai Ministru kabinetā, izanalizējot juridiskos, ekonomiskos un lietderības aspektus institūciju apvienošanai.

Patlaban Latvijā ir četras institūcijas, kas sniedz valsts atbalstu finanšu instrumentu veidā: VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka", SIA "Latvijas Garantiju aģentūra", SIA "Vides investīciju fonds" un AS "Lauku attīstības fonds".

Svarīgākais