Brigmanis: ZZS, visticamāk, vairs nemēģinās rosināt "referendumu par referendumiem"

© f64

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), visticamāk, vairs nemēģinās rīkot "referendumu par referendumiem", jo 30 000 parakstu slieksnis viņus apmierina, savukārt pēc 2015.gada iecerētais regulējums nākotnē varētu arī tikt mainīts, aģentūrai LETA sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskās komisijas vairākums konceptuāli ir atbalstījis koalīcijas iniciēto apmēram 150 000 parakstu sliekšņa noteikšanu referendumu rosināšanai no 2015.gada. Likumprojektā paredzēts noteikt, ka līdz 2015.gadam referendumu rosināšanas iniciatoriem vajadzēs pirmajā kārtā savākt 30 000 parakstu.

"Šī ir tā reize, kur es savu parakstu nelikšu," uzsvēra Brigmanis, vaicāts, vai gatavojas vākt 34 parakstus, lai, ja koalīcijas atbalstītie grozījumi tiks pieņemti, mēģinātu sarīkot par tiem tautas nobalsošanu jeb "referendumu par referendumiem". Viņš atbalsta 30 000 parakstu sliekšņa noteikšanu, bet ir pret apmēram 150 000 parakstu slieksni.

Tāpēc ZZS plāno balsot pret iecerētajiem likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" grozījumiem, taču neplāno rīkoties asāk. 34 parakstu vākšana nozīmētu iet pret Valsts prezidentu Andri Bērziņu, kurš paudis atbalstu panāktajam kompromisam par 30 000 parakstu, pauda deputāts.

Brigmanis uzskata, ka koalīcija pati saprot, ka pēc 2015.gada būs bezcerīgi savākt 150 000 parakstu. Dzīve pierādīs, ka tie paši, kuri balsos par referendumu ierosināšanas apgrūtināšanu, nonākot opozīcijā, sapratīs, ka tautai ir izņemti no rokām visi ieroči, lai ietekmētu valdību, akcentēja politiķis. Tajā brīdī pašreizējās koalīcijas pārstāvji "būs pirmie, kuri to likumu pārmainīs", norādīja ZZS frakcijas vadītājs.

Koalīcijas izveidotais likumprojekts arī paredz, ka laika posmā līdz 2015.gadam Saeimas atsaukšanas rosināšanai pirmajā posmā būs jāsavāc 10 000 parakstu, lai pēc tam vēl nepieciešamo apmēram 140 000 parakstu vākšanu organizētu CVK.

Svarīgākais