Savējie Kabanovu pasaudzē

© F64 Photo Agency

Izvairoties nosodīt savējo, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (Saskaņas centrs), komisijai balsojot par partijas biedram Nikolajam Kabanovam piemērojamo sodu par Saeimas prestiža graušanu, atteicās paust savu nostāju.

«Es nepārtraukšu viņu [V. Orlovu] cienīt, bet domāju, ka viņam vajadzēja būt vīrišķīgākam un balsojumā tomēr piedalīties,» pēc komisijas teica Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība), kas, atbalstot identiska soda piemērošanu savam partijas biedram Dzintaram Zaķim, no balsojuma neizvairījās.

V. Orlovs gan nenoliedza, ka deputāta ētikas kodeksa pārkāpumus partijas biedra rīcībā saskata, taču balsojumā nav piedalījies, jo deputāti nespēj pierādīt, ka N. Kabanovs patiešām bijis alkohola vai kādas citas apreibinošas vielas ietekmē. «Nedomāju, ka šī ir pēdējā reize, kad mēs šeit skatām N. Kabanova lietu,» teica komisijas vadītājs, piebilzdams, ka N. Kabanova rīcība un katrs izteiciens sabiedrībā un Saeimā tiek vērtēts īpaši skrupulozi.

Pārējie deputāti V. Orlovam gan atgādināja – saskaņā ar Saeimas deputāta darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem un Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Gunāra Kusiņa sniegto skaidrojumu Saeimas deputāta uzvedību šādos gadījumos var un vajag vērtēt bez nopietnas pierādījumu bāzes, taču savu viedokli V. Orlovs nemainīja un balsojumā nepiedalījās.

Pārējie komisijas locekļi balsojumā atzina, ka N. Kabanovs Valstiskās audzināšanas apakškomisijā paudis ar Saeimas cieņu nesavienojumus izteicienus, nav bijis piedienīgā izskatā un grāvis Saeimas prestižu. Rezultātā komisija N. Kabanovam izraudzījās augstāko no Saeimas deputātam piemērojamajiem sodiem par ētikas kodeksa pārkāpumiem – rakstveida brīdinājumu, nolasot to no Saeimas tribīnes un publicējot to valsts oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pats N. Kabanovs komisijas sēdē nepiedalījās un joprojām noliedz, ka apakškomisijas sēdē atradies apreibinošu vielu ietekmē. Savu vainu viņš noliedz, atsaucoties uz faktu, ka viņa reibums nav pierādāms, un apvaino pārējos deputātus rusofobiskā uzvedībā.

«[..] tas ir tipisks alkoholiķa gājiens, neredzēt savu vainu, bet saskatīt to visos citos,» komentējot N. Kabanova attieksmi pret šo incidentu, teica Kārlis Seržants (Zaļo un zemnieku savienība).

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.