Eiropas Parlamenta pārstāvis pārmet Latvijai negodīgas diskusijas "aborta jautājumā"

Šobrīd notiekošais Latvijā saistībā ar aborta jautājumiem - "aborta jautājumu" darba grupa un rītdien Latvijas Saeimā plānotā konference par tiesībām uz dzīvību no ieņemšanas brīža - nav balstīts godīgā diskusijā un ir reliģisku kustību un organizāciju mēģinājums gūt atbalstu savām idejām, tā šodien nevalstisko organizāciju organizētajā diskusijā "Seksuālo un reproduktīvo tiesību nodrošinājums Latvijā" sacīja Eiropas Parlamentārā biroja iedzīvotājiem un attīstībai vadītājs Neils Data.

LETA jau ziņoja, ka šā gada pavasarī darbu sāka tā dēvētā aborta jautājumu darba grupa, kura ir nākusi klajā ar vairākiem ierosinājumiem aborta ierobežošanai un dzimstības palielināšanai valstī, tostarp ierosinājusi grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, nosakot, ka nedzimusi dzīvība ir jāaizsargā jau no ieņemšanas brīža. Pēdējā darba grupas sēdē, kurā notika tās šķelšanās un virkne liberāli noskaņotu organizāciju to pameta, palikušie ar pārliecinošu balsu vairākumu atbalstīja izmaiņas likumā.

Data skaidroja, ka līdzīgi mēģinājumi panākt valsts atbalstu abortu aizliegšanai ir bijuši un šobrīd norisinās arī citās pasaules valstīs. Viņš pieļāva, ka "aborta jautājumu" darba grupa šī brīža sastāvā nav iestājusies tikai "par dzīvību" un zem grupas mērķa slēpjas daudz plašāks rīcības plāns. Tā liecinot viņu darbības principu, sacīja Data. Viņaprāt, ja rītdienas konference būs sekmīga un tās organizētājiem izdosies pārliecināt Saeimas deputātus par ierosinātajiem likuma grozījumiem, tas būšot ļaunākais, kas var notikt.

Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) diskusijā sacīja, ka no LM skatu punkta līdzšinējais regulējums ir pietiekams un LM neredz pamatu likuma maiņai, tāpēc "šie likuma grozījumi būtu nepieņemami". Tāpat viņš aicināja uz demogrāfijas jautājumiem raudzīties kompleksi. "Mēs negribētu, lai demogrāfijas jēdziens tiek apskatīts tikai kā bērna dzimšana. Tas ir process no bērna dzimšanas līdz vecumdienām," sacīja Ašeradens.

Saeimas deputāte Daina Kazāka (RP) pauda skaidru nostāju pret darba grupas virzītajiem likuma grozījumiem. Viņa uzskata, ka šie grozījumi nesamērīgi ierobežotu sieviešu tiesības un nav savienojami ar cilvēktiesības regulējošiem dokumentiem. Vienlaikus deputāte, līdzīgi kā LM parlamentārais sekretārs, aicināja domāt par demogrāfiju plašāk un sacīja, ka labāk būtu jārūpējas par to, lai bērna audzināšana Latvijā nesamazinātu ģimenes labklājības līmeni.

Arī Latvijas Ginekoloģu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule piekrita LM pārstāvja teiktajam un sacīja, ka Latvijā ir sakārtota, skaidri definēta likumdošana šajā jomā un šķēršļu likšana grūtniecības pārtraukšanai neuzlabotu demogrāfisko situāciju valstī, bet pretēji - to pasliktinātu. Viņasprāt, it jāveic periodiski pētījumi par to, kādēļ sievietes izvēlas grūtniecības pārtraukšanu, un jāturpina izglītot sabiedrību par reproduktīvās veselības jautājumiem. Tāpat ginekoloģe uzskata, ka ir jāizstrādā Nacionālās droša aborta vadlīnijas un jāparūpējas par to, lai aborts būtu pieejams un šo manipulāciju laikā sievietes tiktu nodrošinātas ar augstākā līmeņa aprūpi.

Tikmēr Eiropas Veselības aprūpes tiesību asociācijas valdes locekle Solvita Olsena teica, ka darba grupas virzītās izmaiņas diskriminē sievieti, ierobežo viņas brīvību un autonomiju. Viņa pieļauj, ka gadījumā, ja šādi grozījumi tiktu pieņemti, katra nedzimusi dzīvība būtu jāreģistrē kā nāve, savukārt pret sievietēm un mediķiem, kuri īstenotu reproduktīvās tiesības, būtu paredzama kriminālvajāšana.

Lielākā daļa diskusijas dalībnieku arī pauda neizprati un sašutumu par to, kādēļ konference, kas, viņuprāt, apdraud sieviešu tiesības, notiek Saeimā un Saeima tai ir devusi savu akceptu.

Jau ziņots, ka konference "Tiesības uz dzīvību tvērums mūsdienu sabiedrībā", ko organizē Saeimas deputāti Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un Inga Bite (RP), notiks rīt Saeimas nama Sarkanajā zālē no plkst.13.30 līdz 17 un būs skatāma arī tiešsaistē Saeimas mājaslapā "www.saeima.lv".

Nevalstiskās organizācijas "Papardes zieds" un resursu centrs sievietēm "Marta" šodien atteicās piedalīties konferencē, paskaidrojot, ka aicinājums piedalīties saņemts pārāk vēlu, lai uzaicinātu piedalīties Eiropas līmeņa ekspertus un sagatavotu kvalitatīvus referātus, konferencē neesot arī nodrošināts līdzsvars starp dažādu viedokļu paudējiem.

Tikmēr Parādnieks un Bite savā iesniegumā Saeimas Prezidijam norādījuši, ka konferences mērķis ir "izsvērta un profesionāla diskusija par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un attīstības aizsardzību, vēršoties pie politiķiem, atbildīgajiem ierēdņiem, atbildīgajiem speciālistiem un sabiedrības, [aicinot] iedziļināties un izprast šo jautājumu".

Saeimas Prezidijam vairākkārt tika lūgts neļaut konferenci organizēt parlamenta telpās, tomēr lūgums netika atbalstīts.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais