Demogrāfijas jautājumi atklāj politisko virtuvi

© Inta Puriņa/f64

Nacionālās apvienības un partijas Vienotība kašķis par dzimstības veicināšanu ne vien aktualizējis demogrāfijas jautājumu pēc būtības, bet arī atklājis politisko virtuvi ar pikantu skandālu ap Imantu Parādnieku, nevalstisko organizāciju demaršu Saeimā un Finanšu ministrijas trikiem par nākamgad demogrāfijai atvēlamo summu.

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars sarunā ar Neatkarīgo neslēpj, ka domstarpības ap demogrāfijas jautājumu ir pavērušas durvis uz aizkulisēm, kurās ir daudz dažādu mehānismu, kā cīnīties ar politiskajiem oponentiem. «Koalīcijas partneriem valsts budžeta projekts tiek parādīts vēlu, visi precīzie aprēķini tiek turēti Finanšu ministrijas (FM) rokās, ļoti nelabprāt veicot kaut jel kādus pārrēķinus. Visa šī sistēma ir apzināti veidota tā, lai mazinātu citu partiju motivāciju nākt klajā ar jaunām idejām,» klāstīja R. Dzintars, piebilstot, ka šī sistēma Latvijā pastāvot jau gadiem ilgi un to stiprina princips, ka finanšu ministra, kā arī premjera krēsls tiek uzticēts vienas partijas cilvēkiem.

Nespēj pārbaudīt FM aprēķinus

Iespēja nekontrolēti žonglēt ar cipariem ir skaidri vērojama arī jautājumā par precīzo summu, kas būtu nepieciešama nākamā gada budžetā, lai īstenotu NA ieceres. Sākotnēji tika minēti aptuveni 3 miljoni latu, tad – ap 20, līdz šobrīd tie ir 16 miljoni, lai gan R. Dzintars atzīst, ka arī par šiem FM aprēķiniem viņš nevarot būt pārliecināts. To, ka FM – kā visu precīzo ciparu pārzinātājai – ir milzīgs spēks, Neatkarīgajai apliecināja arī kādreizējā labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS). «Finanšu ministrijas rokās ir visi instrumenti un argumenti, pret kuriem nozaru ministrijas ir gandrīz bezspēcīgas. Ministrijai vienmēr ir aprēķini, kādēļ nav iespējams realizēt to vai citu ideju, taču pārbaudīt šos aprēķinus praktiski nav iespējams,» atzina I. Jurševska. Kādreizējā ministre arī piebilda, ka demogrāfija vienmēr ir bijusi nozare, kurai FM naudu atvēl nelabprāt. «Protams, tā nav ražošana, kas atpelna investīcijas. Nereti pat šķita, ka demogrāfija tiek uztverta kā caurums, kurā nauda vienkārši tiek izmesta,» pauda ZZS pārstāve.

Izņēmumu dēļ jācieš godīgajiem

To, ka, atbalstot jaunos vecākus, valsts nevis investē savā tālākajā pastāvēšanā, bet gan baro liekēžus, netieši apliecinājusi arī pašreizējā labklājības ministre Ilze Viņķele, kura iestājas pret ieceri palielināt minimālo māmiņalgu, nesaistot to ar sociālajām iemaksām. Viņasprāt, šādas izmaiņas neesot atbalstāmas, jo tās demotivēšot cilvēkus iznākt no ēnu ekonomikas. Kā zināms, aizstāvot sievietes, kuras pirms grūtniecības vēl nav paguvušas uzsākt darba gaitas, VL!TB/LNNK rosinājusi palielināt minimālās māmiņalgas. «Nelegālā nodarbinātība nenoliedzami ir problēma, taču valsts nedrīkst būvēt sistēmu, balstoties uz atsevišķiem negatīviem izņēmumiem. Vai to dēļ būtu jācieš studentēm, mājsaimniecēm, kurām nav darba stāža?» pauda R. Dzintars.

Parādnieks sasaista abus notikumus

Par politiskajā virtuvē prasmīgi pagatavotu desertu tiek saukts arī savdabīgais demaršs, kad virkne nevalstisko organizāciju atteicās strādāt tā dēvētajā abortu darba grupā, ko vada NA līderis Imants Parādnieks. Līdzīgu vērtējumu izpelnījies arī skandāls par to, ka kāds Saeimas deputāts globālajā tīmeklī regulāri meklē seksuāla un pat pornogrāfiska rakstura materiālus. Intervijā portālam nra.lv I. Parādnieks par abiem šiem gadījumiem runā kopsakarībās, dodot mājienu, ka abi incidenti ir mērķtiecīgi organizēti, lai sabiedrības acīs viņu diskreditētu kā redzamāko demogrāfijas jautājumu virzītāju. Par seksa skandālu I. Parādnieks runā nelabprāt, vien uzsverot, ka negrasās taisnoties par provokāciju. I. Parādnieks portālam nra.lv atklāj: «Tie, kas uzsākuši šo kampaņu, ir pietiekami gļēvi, lai godīgā cīņā panāktu sev vēlamo. Metodes, kas izvēlētas, ir zemiskas. Lai sētu šaubas, neuzticēšanos. Galvenais viņu mērķis ir panākt, lai tiek novērsta uzmanība no būtiskā, t.i., lietu sakārtošanas ne vien ar solījumiem, bet arī finansiāli.»

Jāpiebilst, ka šodien NA Saeimas frakcija tiksies ar premjeru Valdi Dombrovski, lai vēlreiz apspriestu nākamā gada budžetu, tostarp strīdīgo demogrāfijas jautājumu. R. Dzintars atzīst, ka kompromisu meklēšana nav viegla, tāpēc netiek izslēgts, ka, nespējot mainīt visas frakcijas domas, Vienotība varētu uzsākt NA drupināšanu no iekšpuses, mēģinot uzrunāt katru apvienības deputātu atsevišķi. «Tajā nav nekā pārdabiska, tā ir sen zināma metode. Taču esmu pārliecināts, ka nedz individuāli, nedz visus kopā mūs nevarēs pierunāt atkāpties no principiem,» atzina R. Dzintars.

Svarīgākais