Premjers attiecies no ieceres izstrādāt likumu izmaiņas, lai ķīla kļūtu par vienīgo garantu hipotekā

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir attiecies no ieceres izstrādāt likumu izmaiņas, lai ķīla kļūtu par vienīgo garantu hipotekārajiem kredītiem.

Valdības vadītājs intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka iepriekš uzdevis šādu iespēju izvērtēt, tomēr pagaidām tā netiks īstenota. Tomēr nākotnē šādu iespēju gan pilnībā nevarot izslēgt.

"Mēs strādāsim pie jauna Hipotekārās kreditēšanas likuma, kur arī par šo jautājumu varētu būt diskusijas, ja ne kā par obligātu nosacījumu, tad par vienu no iespējām kredītam uz citādiem nosacījumiem," sacīja premjers.

Viņš gan uzsver, ka jaunajā likumā plānoti punkti, kas tomēr striktāk regulēs kreditēšanu, piemēram, kredīta ķīlas vērtības attiecību un citus jautājumus, lai bankas nebūtu tik vieglprātīgas kā iepriekš.

Vienlaikus arī esot uzsākts darbs pie labās prakses kodeksa, kā komercbankām atgūt kredītus, ja ir radušās kādas problēmas. Pēc Dombrovska domām, bankām tas varētu būt saistošs un tās pieņems šādus labās prakses principus.

LETA jau ziņoja, ka, ņemot vērā situāciju finanšu tirgū un pieaugošās kredītņēmēju problēmas, Dombrovskis iepriekš uzdeva Valsts kancelejas Juridiskajam departamentam steidzami sagatavot grozījumus Civilprocesa likumā un citos normatīvajos aktos, lai ieviestu sistēmu, kurā ķīla ir vienīgais garants vienīgā mājokļa hipotekārajiem kredītiem.

Premjers vēlējās, lai grozījumi normatīvos paredzētu, ka kredītņēmēja-fiziskas personas atbildība pret kredīta devēju saistībā ar vienīgā mājokļa iegādi būtu aprobežota ar ķīlas vērtību, bet pēc ķīlas realizācijas nebūtu iespējama piedziņas vēršana uz pārējo kredīta ņēmējam piederošo mantu, kā arī nebūtu iespējams pieprasīt galvotājiem veikt maksājumus atlikušās aizdevuma summas apmērā, kas palikusi pēc ķīlas realizācijas.

Papildus valdības vadītājs lūdza izvērtēt iespēju paredzēt, ka kredīta ņēmēju un tā ģimenes locekļus nav iespējams izlikt no vienīgā mājokļa, ja nav panākta vienošanās par ģimenes pāreju uz citu dzīvojamo platību, tostarp premjers vēlētos, lai bankām tiktu noteikts pienākums piedāvāt šādu mazāku platību no savā pārziņā esošajām dzīvojamām platībām.

Savukārt komercbankas šādus Dombrovska ierosinājumus nodēvēja par populistiskiem un pieļāva, ka tie var ietekmēt turpmāko banku kreditēšanas politiku.

Pēc banku pārstāvja teiktā, neesot pieņemama situācija, ka pie pirmajām ekonomiskajām grūtībām valdība gatavojas pieņemt lēmumus, kas stājas spēkā ar atpakaļ ejošu datumu jau saistībā ar noslēgtiem līgumiem. Šādā situācijā nevarētu būt pārliecības, ka arī nākotnē atkal netiks pieņemti līdzīgi lēmumi ar atpakaļejošu datumu.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais