Demogrāfijas problēmas apdraud valdības stabilitāti

© F64 Photo Agency

Šodien Saeima balso par darba uzsākšanu pie nākamā gada valsts budžeta, taču jau tagad zināms, ka par milzīgu klupšanas akmeni kļūs demogrāfijas problēmu risināšana.

Nacionālie spēki negrasās atkāpties no prasības dubultot dzimstības veicināšanai atvēlēto summu, savukārt premjers draud: «Ja partneri uzstādīs ultimātus, tad koalīcija izjuks ļoti ātri.»

Kā ziņots, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!-TB/LNNK) pieprasījusi demogrāfijas pasākumiem 2013. gada valsts budžetā piešķirt papildus vairāk kā 30 miljonus latu, pretējā gadījumā solot neatbalstīt budžeta pieņemšanu galīgajā lasījumā. Savukārt koalīcijas vadošais spēks – partija Vienotība – šīs problēmas risināšanai ir paredzējusi daudz pieticīgākus līdzekļus un uzskata, ka pārmērīgs dāsnums nav iespējams. Politiskajos kuluāros nav šaubu par to, ka partneru starpā valda asas domstarpības, taču galvenais jautājums ir par strīda kategoriskuma pakāpi.

Apvienības līderis Raivis Dzintatrs sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka nacionāļi savos uzskatos būšot nelokāmi, un pieļauj vien nelielas atkāpes no ieplānotā. Tikmēr V. Dombrovskis uzstāj, ka ar ultimātiem labu rezultātu nevarot panākt. Pēc viņa domām, VL!-TB/LNNK retorika esot pārāk agresīva un pieprasījums pēc papildu līdzekļiem nācis pārāk vēlu, tādēļ sarunas būšot sarežģītas. Abas konfliktējošās puses gan ir varējušas vienoties par īpašas darba grupas izveidi, kas aptuveni līdz novembra vidum, kad parlamentā plānots galīgais balsojums par 2013. gada budžetu, meklēs kopsaucējus. R. Dzintars skaidro, ka darba grupa strādā divos līmeņos, t.i., politiskajā, kurā viedokli pārstāv visu triju koalīcijas partiju Saeimas frakciju vadītāji, kā arī praktiskajā, kurā par demogrāfijas pasākumiem spriež Finanšu, Labklājības un citu iesaistīto ministriju ierēdņi. «Valdības deklarācijā ir skaidri definēts atbalsts demogrāfijas veicināšanai, tādēļ šobrīd nav jāmeklē vainīgie, bet gan kopīgi jācenšas pildīt vēlētājiem dotos solījumus,» klāsta R. Dzintars.

Tā, piemēram, VL!-TB/LNNK piedāvā noteikt minimālo māmiņalgu 70% no valsts noteiktās minimālās algas. Tāpat piedāvāts vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu maksāt, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu. No 2013. gada 1. jūlija būtu jāpalielina arī neapliekamais minimums par katru apgādājamo bērnu par 20 latiem.

Jāpiebilst, ka Nacionālajai apvienībai ir redzējums ne vien par veicamajiem pasākumiem, bet arī par to finansēšanas avotiem. Viens no tiem paredz ar papildu nodokli aplikt ārvalstniekus, kuri saņem uzturēšanās atļaujas, Latvijā iegādājoties nekustamo īpašumu. Tāpat VL!-TB/LNNK rosina ieviest nodokli bankām, piemēram, par veiktajām transakcijām, kā arī ņemt naudu no valstij piederošo uzņēmumu dividendēm.

Jau tagad var paredzēt, ka politiskā kopsaucēja atrašanu apgrūtinās tas, ka nākamgad Latvijai ir jāizšķiras par pievienošanos eirozonai, kas mūsu valstij uzliek par pienākumu noturēties striktā budžeta deficīta rāmī. Tieši tādēļ V. Dombrovskis uzsver, ka demogrāfiskā situācija jāuzlabo, nepalielinot budžeta iztrūkumu. Lai savaldītu partnerus, premjers pat devis mājienus par koalīcijas iziršanu. Tikmēr R. Dzintars ironizē — ja valdībai tagad būtu jāglābj kāda banka vai jāiegulda miljoni aviokompānijas airBaltic attīstībā, tad 30 miljoni latu ātri vien atrastos. «Ir pilnīgi skaidrs, ka, neko nedarot, nācijas izmiršana turpināsies, un šis ir pēdējais brīdis, lai situāciju mainītu. Turklāt 30 miljoni nav tik liela summa, lai kristu valdība. Valstiskās loģikas pašlaik mainīt valdību nav. Taču, ja tas tā tomēr notiktu, tad, visticamāk, Vienotības iekšienē šāds lēmums būs nobriedis iepriekš,» bija pārliecināts R. Dzintars.

Svarīgākais