Kreisie stiprina pozīcijas, labējie – joprojām kašķējas

© F64 Photo Agency

Pašvaldību vēlēšanas notiks vēl tikai pēc gada, bet lielākie politiskie spēki jau sākuši pārgrupēt spēkus, galveno uzsvaru liekot uz cīņu par Rīgas atslēgām. Saskaņas centrs šodien lems par vienota saraksta veidošanu ar Gods kalpot Rīgai, tikmēr Vienotības alianse ar Reformu partiju joprojām ir neskaidra.

Saskaņas centra (SC) valdes priekšsēdētājs, Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs ir paziņojis, ka, trīs gadus saimniekojot galvaspilsētā, komandas sajūta esot radusies SC un partijas Gods kalpot Rīgai frakciju deputātiem. Tieši tādēļ šodien notiks abas organizācijas pārstāvošo 37 domnieku sanāksme, lai nākamā gada pašvaldību vēlēšanās varētu piedalīties ar vienotu sarakstu Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai. Līdz ar to kreisais spārns pie papildspēkiem tiks ātrāk nekā labējās partijas, kas, lai arī izvirzīja šo mērķi agrāk, tomēr joprojām nav varējušas savā starpā vienoties.

Jau vasaras sākumā izskanēja viedoklis, ka citkārt konfliktos un intrigās slīgstošajām labējām partijām uz pašvaldību vēlēšanām būtu jāmēģina sadarboties, lai pienācīgi stātos pretim kreisajam flangam, kas iekarojis spēcīgas pozīcijas galvaspilsētā. Ideja par nacionālo spēku saliedēšanos palēnām sāk izčākstēt, jo Reformu partija (RP) joprojām nav sniegusi atbildi par vienota saraksta veidošanu ar Vienotību. Kā zināms, valdības vadošais spēks saviem koalīcijas partneriem Rīgas vēlēšanu sarakstā piedāvā proporciju 3:1, nevienlīdzīgo sadalījumu pamatojot ar RP zemajiem reitingiem.

RP valdes loceklis Jānis Vilnītis sarunā ar Neatkarīgo neslēpj, ka šāds piedāvājums reformiešiem šķiet pazemojošs, tāpēc atbilde par sadarbību, kas sākotnēji tika solīta septembra sākumā, atkal un atkal tiek atlikta. «Ja Vienotība būtu piedāvājusi vienlīdzīgus nosacījumus, tad mūsu attieksme tagad nebūtu tik emocionāla,» klāstīja J. Vilnītis, uzsvērdams, ka 20. vai 27. oktobrī ir plānota partijas domes sēde, kurā tikšot «pateikts gala vārds». Neprognozējot RP lēmumu, J. Vilnītis tomēr akcentēja, ka Reformu partijai Rīgā esot daudz spēcīgu cilvēku, tāpēc tai pietikšot spēka galvaspilsētā startēt arī vienai. «Savukārt reitingi var uzrādīt vienīgi tendenci, bet ne kopējo sabiedrības noskaņojumu. To, iekļūstot Saeimā, savulaik pierādīja Ainārs Šlesers, to, piedaloties Liepājas pašvaldības vēlēšanās, esmu piedzīvojis arī es pats,» klāstīja J. Vilnītis.

Jāpiebilst, ka Rīgas domes vēlēšanu kontekstā RP lielas cerības varētu likt uz šā brīža ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, kā arī uz Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski. Par Vienotības spēcīgākajiem spēlētājiem aizkulisēs tiek saukts premjera padomnieks Ints Dālderis, kā arī eiroparlamentārietes Sandras Kalnietes biroja vadītājs Pēteris Viņķelis.

Vienotības gatavošanos pašvaldību vēlēšanām raksturo ne vien sarežģītās attiecības ar RP, bet arī asā polemika ar Saskaņas centra līderi Nilu Ušakovu, kas jo dienas kļūst arvien kategoriskāka. Savulaik N. Ušakovs Vienotību apvainoja gan negodīgā amatu sadalē Saeimā, gan Krājbankas bankrotā un līdzekļu tērēšanā airBaltic galma konsultantiem. Tāpat kreisā flanga līderis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot pārbaudīt Vienotības politiķa, iespējamā Rīgas mēra amata kandidāta Pētera Viņķeļa līdzšinējo darbību. Iespējams, bez tiešas saistības ar politisko izskaidrošanos, taču sakritības pēc KNAB pēkšņi veica kratīšanu Rīgas domes Mājokļu departamentā, liekot politiskajos kuluāros uzvirmot aizdomām par KNAB draudzīgajām attiecībām ar Vienotību.

Savukārt vakar N. Ušakovs publiski paziņoja, ka valdība nav piekritusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdalei tikai tādēļ, lai iegrieztu Rīgai. Galvaspilsētas mērs neslēpj, ka viņam ir savdabīgas «politiskās attiecības ar valdību» un tieši šo nesaskaņu dēļ garām Rīgas kasei aiziešot aptuveni 14 miljoni latu. Jāatgādina, ka, samazinoties IIN likmei par 1%, samazināsies arī pašvaldību ieņēmumi, tāpēc pašpārvaldes centās panākt šā krituma kompensēšanu, kam valdība tomēr nepiekrita.

Viens no Vienotības līderiem P. Viņķelis sarunā ar Neatkarīgo atzina: «Mani pārsteidz, kādēļ Saskaņas centrs Ušakova personā ir pieteicis karu Vienotībai. Ir grūti saprast šādas rīcības motīvus. Taču tajā ir saskatāma acīmredzama vēlme izolēties un pretnostatīties: Saskaņas centrs pret Vienotību, Rīga pret Latviju, latvieši pret krieviem. Tā ir ļoti bīstama tendence.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais