Rīga aptur darbību Latvijas Pašvaldību savienībā

© F64 Photo Agency

Tā kā Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) sarunās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijām nav spējusi nekādā veidā aizstāvēt pašvaldību intereses un ir pakļāvusies "Vienotības" ministru spiedienam, piekrītot atļaut diskriminēt rīdziniekus, Rīga neredz nekādu jēgu savai aktīvai dalībai LPS, un līdz ar to Rīga aptur savu dalību šajā organizācijā, informē Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

Savā naidā pret Rīgas domes konsekventajiem centieniem atvieglot pensionāru un sociāli mazaizsargātāko iedzīvotāju dzīvi, „Vienotība” vakar ir panākusi vienošanos par tādu Latvijas pašvaldību finansējuma modeli, kas būtiski samazinās katras pašvaldības iespējas, bet vissmagāk skars tieši rīdzinieku intereses, norāda Rīgas dome.

Pēc vakardienas lēmuma par iedzīvotāju ieņēmuma nodokļa proporcijām starp pašvaldībām un valdību var secināt, ka „Vienotības” ministri soda rīdziniekus par to, ka „Vienotība” Rīgas domē ir opozīcijā. Rīgas pensionāri, skolēni, Rīgas iedzīvotāji „Vienotībai” nerūp tikai tādēļ, ka Vienotība šeit nav pie varas, norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Pēc jaunajām izmaiņām nodokļu likmēs un sociālo pabalstu līdzfinansēšanas sistēmā rīdzinieki nesaņems pilsētas budžetā apmēram 15 miljonus latu, liecina Rīgas domes Finanšu departamenta aprēķini.

„Šo naudu, kuru pilsēta varētu izmantot papildus vietām bērnudārzos, pabalstiem vai remontiem skolās un pagalmos, neskatoties uz visiem stāstiem par ekonomikas atveseļošanu, sev paņems valdība, lai izmantotu, kā ierasts, bēdīgi slavenajos vilcienu iepirkumos, darījumos ar AirBaltic, bankām un, iespējams, izdotu vēl kādu grāmatiņu bērniem par dzimummaiņas jaukumiem, iztērējot tam neticamas summas.

„Vienotības” ministri pirms pašvaldību vēlēšanām ir izvēlējušies taktiku - jo sliktāk rīdziniekiem, jo labāk „Vienotībai”. Pret rīdziniekiem viņi izturas kā pret aplenktas pilsētas iedzīvotājiem. Finanšu ministrs Andris Vilks nav slēpis savu viedokli, ka pašvaldībām kompensēt zaudējumus no iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes samazināšanas nedrīkst, jo Rīga no šī finansējuma saņemtu 41%. Vienlaicīgi ministrs ir aizmirsis, ka Rīgā dzīvo vairāk nekā trešdaļa visu Latvijas iedzīvotāju, un te tiek saražota apmēram puse no visa valsts iekšzemes kopprodukta. Savukārt, labklājības ministre Ilze Viņķele ir norādījusi, ka Rīgai pietiek līdzekļu, jo galvaspilsēta var atļauties svinēt Jāņus krastmala", - saka Nils Ušakovs.

Šī ir klaja diskriminācija pret rīdziniekiem, un no šīs attieksmes cietīs visi pilsētas iedzīvotāji, neskatoties uz to, vai viņi atbalsta esošo Rīgas vadību vai „Vienotību”, uzskata Rīgas mērs.

Vienlaicīgi Ušakovs uzsver, ka finansiālā situācija galvaspilsētā, neskatoties uz visām „Vienotības” pūlēm, ir stabila, visas sociālās programmas tiek un tiks īstenotas pilnā apmērā. Tāpat turpināsies pilnvērtīgs darbs, labiekārtojot pilsētu.

N. Ušakovs ar nožēlu atzīmē, ka Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) sarunās par iedzīvotāju ienākuma nodokļa proporcijām nav spējusi nekādā veidā aizstāvēt pašvaldību intereses un ir pakļāvusies „Vienotības” ministru spiedienam, piekrītot atļaut diskriminēt rīdziniekus. Šajā situācijā Rīga neredz nekādu jēgu savai aktīvai dalībai LPS, un līdz ar to Rīga aptur savu dalību šajā organizācijā. Dalības maksa 2013. gadā 50 000 Ls apmērā tiks novirzīta rīdzinieku vajadzībām, šodien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.