Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs lūdz Saeimu nesarežģīt nepilsoņu bērnu reģistrāciju

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs nosūtījis Saeimai vēstuli ar lūgumu izslēgt no Pilsonības likumanormu, kas uzliek papildupienākumu tieši vecākiem-nepilsoņiem, reģistrējot savus bērnus Latvijas Republikas pilsonībā.

Ārlietu ministrs atgādina, ka Pilsonības likums paredz noteikumus kādā kārtībā pilsonība tiek piešķirta dažādām cilvēku grupām, taču prasībabērna vecākam apliecināt, ka palīdzēs bērnam apgūt valsts valodu - latviešu valodu un ieaudzinās viņā cieņu pret Latvijas Republiku un uzticību tai, attiecas tikai uz tiem bērniem, kas dzimuši nepilsoņu ģimenēs. Nevienai citai vecāku grupai kāds solījums attiecībā uz bērna uzvedību nākotnē netiek prasīts.

"Šo bērnu vecākiem tiek izvirzītas tiesiski nepārbaudāmas prasības, kas nevienai citai pilsonības pretendentu vai pilsoņu grupai netiek izvirzītas," teikts vēstulē. Ministrs lūdz izslēgt šo normu pirms likumprojekta izskatīšanas trešajā galīgajā lasījumā. Arī ārlietu ministra Starptautisko un Eiropas tiesību neatkarīgo ekspertu padome savos apsvērumos Latvijas Pilsonības likuma grozījumu jautājumā norāda uz maksimāliem atvieglojumiem bērnu reģistrācijai par Latvijas Republikas pilsoņiem, secinot, ka "bērni veido īpašu grupu, kuriem piemērojams labvēlīgāks režīms pilsonības iegūšanas kontekstā"

Saeima šobrīd izskata Pilsonības likuma grozījumu paketi, kas paredz sniegt būtiskus atvieglojumus nepilsoņu bērnu reģistrācijai Latvijas Republikas pilsonībā. Reformu partija uzskata, ka maksimāli atvieglojumi nepilsoņu bērnu reģistrācijai par Latvijas Republikas pilsoņiem ir nozīmīgs solis sabiedrības saliedēšanā.

Par Pilsonības likuma grozījumiem Saeimai būs vēl jābalso trešajā galīgajā lasījumā. Plānots, ka likums pēc pieņemšanas Saeimā stāsies spēkā 2013.gada 1.janvārī.

Papildu informācija:

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais