Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Rosina izvērtēt valsts amatpersonu deklarācijā norādāmo ziņu apjomu

Finanšu ministrija rosina saglabāt līdzšinējo valsts amatpersonu deklarēšanas mehānismu, izvērtēt deklarācijā norādāmo ziņu apjomu un deklarācijas iesniedzēju loku.

Šādi ierosinājumi izteikti ziņojumā par valsts amatpersonu deklarāciju iesniegšanas lietderību un turpmāko pieeju deklarāciju iesniegšanā, ko nākamnedēļ, 18.septembrī, izskatīs valdība.

Ziņojumā norādīts, ka plašākā lokā, Finanšu ministrijai iesaistot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Valsts ieņēmumu dienestu, ministriju un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, nepieciešams izvērtēt valsts amatpersonu deklarācijā norādāmo ziņu apjomu un valsts amatpersonas deklarācijas iesniedzēju loku. Jāvērtē iespēja papildināt deklarāciju ar ziņām par personas ieņēmumiem no saimnieciskās darbības un ar ziņām par amatpersonu personiskajām vai mantiskajām interesēm, kuras var tikt ietekmētas, pildot konkrētā valsts amatpersonas amata pienākumus.

Ziņojumā tiek rosināts izvērtēt iespēju izslēgt prasību valsts amatpersonas deklarācijas publicējamā daļā norādīt ziņas par tās nepilngadīgo bērnu un izslēgt no valsts amatpersonas deklarācijā norādāmo ziņu apjoma informāciju par amatpersonu radinieku deklarēto dzīvesvietas adresi un personas kodu.

Tiek rosināts vērtēt iespēju no valsts amatpersonu deklarācijas iesniegšanas pienākuma atbrīvot Valsts policijas koledžas, Valsts robežsardzes koledžas, Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas studentus, Iekšlietu ministrijas sistēmas un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, kā arī to valsts amatpersonu loku, kuras pilda amata pienākumus citās valsts vai pašvaldības institūcijās un kuru kompetencē neietilpst tiesības sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt kontroles, uzraudzības, sodīšanas vai izziņas funkcijas, kā arī, kuras nav pilnvarotas rīkoties ar valsts vai pašvaldības mantu un finanšu līdzekļiem.

Dokumentā izteikts ierosinājums Valsts ieņēmumu dienestam sadarbībā ar Finanšu ministriju izvērtēt iespēju ieviest autorizāciju ieņēmumu dienesta publiskojamo datu bāzē attiecībā uz piekļuvi informācijai, kurā publicētas valsts amatpersonas deklarācijas.