Raidījums: Koalīcijas partneri prasīs skaidrojumu no "Vienotības" par sarunām ar opozīciju

Pirmdien, 17.septembrī, koalīcijas padomē premjera Valda Dombrovska (V) partijai "Vienotība" būs jāsniedz atbildes par notikušajām sarunām ar opozīciju, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma".

Raidījums informē, ka Saeimā atbalstītie Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumi šā gada budžeta grozījumos izraisījuši neapmierinātību koalīcijā, un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Reformu partija (RP) vaino "Vienotību" aizkulišu sarunās ar ZZS.

Kā "Panorāmai" skaidroja "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis (V), tā esot pilnīgi normāla lieta, ka premjers savas idejas par to, kādam jāizskatās budžeta grozījumiem, prezentē arī opozīcijas pārstāvjiem.

Taču nemierā par sarunām ar opozīciju ir pārējās valdības partijas, kuras neesot tikušas informētas, ka opozīcijas priekšlikumiem jau sarunāts atbalsts. Tāpēc pirmdien koalīcijas padomes sēdē no "Vienotības" tikšot pieprasīti paskaidrojumi.

Jau ziņots, ka Saeima vakar lielā vienprātībā otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma šā gada budžeta grozījumus, kuros prioritārajiem pasākumiem piešķirti papildu 88 miljonus latu.

Par budžeta grozījumiem nobalsoja 88 deputāti, bet atturējās divi tautas kalpi.

Arī plašas diskusijas priekšlikumi budžeta grozījumiem Saeimas sēdē neizraisīja, un deputāti debatēja tika par dažiem no tiem.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.