Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tieslietu ministrs par kompensācijām ebreju organizācijām: Mērnieku laikiem ir jābeidzas

Mērnieku laikiem ir jābeidzas, savu personīgo viedokli par kompensācijām ebreju organizācijām intervijā žurnālam "Lietišķā Diena" pauž tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

"Īpašumu atdošana ir beigusies! Mērnieku laikiem ir jābeidzas - man uzskats ir tāds! Ja ir kāds izņēmums, piemēram, reliģiska kulta celtne, kurā šobrīd atrodas sporta zāle, un tā šobrīd pieder valstij, to var iznomāt atbilstošām personām, kuras uzrāda un spēj pierādīt, ka ir tiešas mantinieces noteiktām organizācijām, nenodarot zaudējumus bērniem, kas tur trenējas. Nenoliedzami sporta zāle vai diskotēka kulta celtnē - tas ir sovjetisms. Bet runa var būt tikai par kādu atsevišķu gadījumu, pieņemot par to īpašu likumu," akcentē ministrs.

Viņš uzsver, ka šādi gadījumi nevar kļūt par sistēmu, kad vienai cilvēku grupai ir jāatdod gana daudzi īpašumi vai nauda.

"Var būt runa par atsevišķu īpašumu iznomāšanu, turklāt tikai konkrētiem mērķiem. Ja attiecīgais īpašums konkrētajam mērķim vairs netiek izmantots, līgumam uzreiz jāizbeidzas. Bet netiks rīkota akcija ar īpašumu atdošanu vienai organizācijai. No Tieslietu ministrijas puses nekāds īpašumu saraksts nevienam uz paplātes netiks nolikts," brīdina Bordāns.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu ir noņēmusi no savas darba kārtības un uzskata, ka tas ir risināms politiskas diskusijas veidā Saeimā.

Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvji arhīvos ir apzinājuši, ka līdz 1940.gada 17.jūnijam ebreju sabiedriskajām organizācijām visā Latvijā piederēja aptuveni 270 nekustamie īpašumi. "Ja bija šaubas par kāda objekta īpašumtiesībām, tas netika iekļauts šo īpašumu sarakstā. Jau 2006.gadā nekustamo īpašumu saraksts bija iesniegts Saeimā un ir publiski pieejams, tiesa, tolaik tajā bija aptuveni 300 īpašumi, jo bija iekļauti arī fizisko personu īpašumi, kas tagad ir izņemti ārā, ņemot vērā starptautisko praksi, ka bezmantinieka īpašums pieder valstij," stāstīja Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes izpilddirektore Gita Umanovska.

Ebreju īpašumu atgūšanas jautājuma aktualizēšana politiskā līmenī izraisīja iepriekšējā tieslietu ministra Gaida Bērziņa (VL-TB/LNNK) demisiju.

Koalīcija ir vienojusies turpināt sarunas par ebreju īpašumu atgūšanu pēc tam, kad Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome būs tikusies ar visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.

Pēc ebreju īpašumu atgūšanas jautājuma aktualizēšanās īpašumus sākusi apzināt arī Latvijas krievu kopiena un Latvijas Romu apvienība.