"Nepilsoņu referenduma" likumprojektu CVK nepieciešamības gadījumā vērtēs ilgāk par divām nedēļām

Gadījumā, ja Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) radīsies šaubas, vai "nepilsoņu referenduma" likumprojekta teksts ir pilnībā izstrādāts, tad pārbaude var prasīt vairāk laika nekā ierastās divas nedēļas.

Līdzšinējā pieredze liecina, ka 10 000 parakstītāju pārbaude aizņem aptuveni divas nedēļas, tomēr tā notiek gadījumā, ja CVK nerodas šaubas par to, ka likumprojekta teksts ir atzīstams par pilnībā izstrādātu, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Gadījumā, ja CVK būs nepieciešams prasīt atzinumus par "nepilsoņu referenduma" likumprojekta tekstu citām kompetentām iestādēm, tad pārbaude var prasīt vairāk nekā divas nedēļas.

Paraksti ar mērķi rosināt rīkot referendumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem CVK vēl nav iesniegti, tāpat arī likumprojekta iesniedzēji vēl nav informējuši CVK, kad plāno nogādāt parakstus CVK. Iestādes rīcībā ir tikai plašsaziņas līdzekļos paustā informācija par diviem iespējamajiem datumiem - 29.augustu un 30.augustu.

Bērziņa skaidroja - ja noteiktās procedūras būs ievērotas, tad sagatavošanās otrajam parakstu vākšanas posmam - 30 dienu parakstu vākšanai - no brīža, kad CVK ir izsludinājusi parakstu vākšanu, aizņem aptuveni pusotru mēnesi. Šajā laikā pašvaldībām ir jānosaka parakstu vākšanas vietas, CVK ir jāizgatavo parakstu vākšanas lapas, pasu spiedogi un informatīvie materiāli vēlētājiem, jāapstiprina parakstu vākšanas vietas ārvalstīs, kā arī uz pašvaldībām un ārvalstīm jānogādā parakstu vākšanas materiāli.

30 dienu parakstu vākšanas izmaksas ir aptuveni 450 000 latu. Precīzu finanšu pieprasījumu CVK izstrādās, kad būs zināms pašvaldību noteikto parakstu vākšanas vietu skaits, skaidroja CVK pārstāve.

Jau vēstīts, ka, pēc CVK vadītāja Arņa Cimdara aģentūrai LETA sacītā, CVK izvērtē iesniegtos dokumentus, bet patlaban paraksti par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem vēl nav iesniegti. Pēc dokumentu iesniegšanas parakstu vākšanas otrais posms var netikt izsludināts, ja nav iesniegts nepieciešamais parakstu skaits. Tāpat parakstu vākšanas otrais posms netiek izsludināts, ja iesniegtais likumprojekts ir pretrunā ar augstākstāvošo likumu jeb ir "acīmredzami aplams", norādīja Cimdars. Viņš arī teica, ka parakstu pārbaude varētu ilgt aptuveni divas nedēļas pēc to iesniegšanas.

Satversmes nosaka, ka ne mazāk kā vienai desmitai daļai vēlētāju ir tiesība iesniegt Valsts Prezidentam pilnīgi izstrādātu Satversmes grozījumu projektu vai likuma projektu, kuru Prezidents nodod Saeimai. Ja Saeima to nepieņem bez pārgrozījumiem pēc satura, tad tas ir nododams tautas nobalsošanai.

Kā ziņots, referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem līdz piektdienas vakaram parakstījušies vairāk nekā 12 100 cilvēku, aģentūru LETA iepriekš informēja kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs

Ja tiek savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, CVK būtu jāorganizē tālāka parakstu vākšana. Referenduma rīkošanai otrajā parakstu vākšanas kārtā jāsavāc 10% vēlētāju parakstu tautas nobalsošanas ierosināšanai.