Budžeta grozījumiem un pavadošajiem likumprojektiem iesniegti vairāk nekā 65 priekšlikumi

Otrajam lasījumam šā gada budžeta grozījumiem un pavadošajiem likumprojektiem, kas paredz prioritārajiem pasākumiem sadalīt papildu 70 miljonus latu, iesniegti vairāk nekā 65 priekšlikumi, aģentūra LETA uzzināja Saeimas Preses dienestā. Precīzu priekšlikumu skaitu būs iespējams uzzināt pirmdien, kad tie būs pilnībā apkopoti.

Priekšlikumi iesniegti grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2012.gadam", kā arī pavadošajiem likumprojektiem - grozījumiem Invaliditātes likumā un grozījumiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā.

Priekšlikumus iesnieguši gan opozīcijas pārstāvji, gan arī valdošās koalīcijas deputāti, tāpat saņemtas vēstules no dažādām institūcijām un organizācijām.

Kā liecina dokumenti Saeimas mājaslapā, kur gan pagaidām nav apkopoti visi priekšlikumi, politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins iesniedzis priekšlikumu, kas paredz palielināt finansējumu mērķdotācijas pašvaldībām izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām par 4,6 miljoniem latu.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšlikumi budžeta grozījumiem paredz 5,24 miljonus latu piešķirt Veselības ministrijai pacientu iemaksu samazināšanai uz pusi, neskaitot iemaksas ģimenes ārstam. Vēl vairāki ZZS pārstāvju priekšlikumi paredz piešķirt līdzekļus sporta jomai, sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, kā arī palielināt mērķdotācijas pašvaldību pasākumiem.

Tikmēr Reformu partijas (RP) priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis piedāvā piešķirt 70 000 latu Pasaules Bankas pētījumam ostu pārraudzības un pārvaldības jomā. RP frakcijas deputāti arī iesnieguši priekšlikumu, kas paredz piešķirt papildu līdzekļus vairākām mācību iestādēm - to remontam, mācību līdzekļu iegādei, kā arī parādu segšanai.

Arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) iesniedzis priekšlikumu, kas paredz palielināt finansējumu mērķdotācijām pašvaldībām, tostarp vairāku skolu ēku renovācijai vai remontam.

Savukārt deputāte Elīna Siliņa savā priekšlikumā budžeta grozījumiem - tieši otrādi - piedāvā samazināt finansējumu, kas paredzēts izdevumiem Murjāņu sporta ģimnāzijas rekonstrukcijai, kā arī līdzekļus, kas paredzēti Zemkopības ministrijai kādas biroja ēkas rekonstrukcijai. Vienlaikus Siliņa piedāvā par 3,88 miljoniem latu palielināt budžeta ieņēmumu sadaļu no VAS "Latvijas Dzelzceļš" dividendēm.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji lūguši piešķirt papildu finansējumu Kultūras ministrijai dažādu pasākumu īstenošanai, piemēram, Lāčplēša dienas un 18.novembra svinību organizēšanai.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina piešķirt 20 447 latus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes darbības nodrošināšanai - pasūtīt pētījumus, kas nepieciešami, īstenojot sabiedrisko pasūtījumu.

Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija piedāvā iedalīt Jaunpiebalgas novada domei 74 754 latus ārkārtas situācijas novēršanai Jaunpiebalgas vidusskolas sākumskolas ēkā, 2000 latu - Regīnas Ezeras literārā mantojuma fondam zibens radīto postījumu novēršanai Ezeras memoriālajā mājā "Brieži", un vēl 30 000 latu piešķirt Strazdumuižas internātvidusskolai-attīstības centram vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem lasāmo aparātu iegādei.

Kā ziņots, Saeima šonedēļ ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja šā gada budžeta grozījumus, kas paredz prioritārajiem pasākumiem sadalīt papildu 70 miljonus latu.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli Saeima grozījumus valsts budžetā pieņem divos lasījumos, un otrajā un galīgajā lasījumā par budžeta grozījumiem Saeima plāno lemt 13.septembrī.

Šā gada budžeta grozījumi vislielāko papildu finansējumu paredz Satiksmes ministrijai - 20,6 miljoni latu, savukārt otrs lielākais finansējums - 19,5 miljoni latu - paredzēts Veselības ministrijai.

Publicēta: 24.08.2012 19:22

Svarīgākais