Neatbalsta Kampara un Repšes nomaiņu

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Jautājums nav par to, cik drīz pēc budžeta apstiprināšanas tiks gāzta Valda Dombrovska (JL) valdība, bet kā Tautas partija un Jaunais laiks, viens otram bojājot nervus, spēs panākt, ka nervi neiztur un no valdības aiziet otrs.

JL kā galveno jautājumu līdz šim ir uzdevusi, "kad TP centīsies gāzt Dombrovska valdību", bet šāds vienkāršs saspīlēto attiecību atrisinājums patiesībā varētu neietilpt TP plānos. "Ir tik grūti laiki, ka valdībai jāstrādā," šonedēļ uzsvēra Mareks Segliņš, kurš aizvada pēdējās divas nedēļas TP priekšsēdētāja amatā.

Paliktu mazākuma valdība

TP spicē apspriesta finanšu ministra Einara Repšes un ekonomikas ministra Arta Kampara nomaiņa, to izdarot ar opozīcijas rokām, lai tādējādi provocētu pašu JL atzīt, ka V. Dombrovska valdība ir kritusi. TP neapmierina E. Repšes aktīvā darbība, pārņemot kontroli pār Valsts ieņēmumu dienestu, cenšoties nomainīt tā vadību, tomēr A. Kampara nomaiņu sabiedrībai būtu vieglāk argumentēt, ņemot vērā augošo bezdarbu un uzņēmēju neapmierinātību ar ekonomikas sildīšanas pasākumiem. Tomēr, spriežot pēc tā, ka attiecīga vienošanās ar opozīciju nav panākta, JL līderi šos TP plānus drīzāk vērtē kā mēģinājumu viņus izprovocēt uz pirmo soli.

JL varētu šādi tikt iedzīts bezizejas situācijā, kad jāizvēlas, vai nu būt lepniem un pateikt, ka V. Dombrovska valdība ir kritusi, jo partneri neuzticas viņa izvēlētiem JL ministriem, vai arī norīt pazemojumu un premjeram turpināt darbu, piekrītot ministru portfeļu pārdalei. JL aizejot no valdības, politiskie konkurenti varētu teikt, ka JL izmanto izdevību, lai pirms vēlēšanām nomestu smago valdības nastu. "Ja Dombrovskis aizies, paliks strādāt mazākuma valdība bez Jaunā laika. Paliks tie, kam rūp šī valsts, te kam ir atbildība – tie paliks," neoficiālā sarunā izteicās kāds TP politiķis. Ja neizdotos izprovocēt JL aiziešanu no valdības, TP interesēs būtu panākt savu pozīciju nostiprināšanos valdībā, bet lai premjera amatā un formāli atbildīgs par grūtajiem laikiem paliek V. Dombrovskis.

ZZS un LPP/LC nav ieinteresēti palīdzēt

Neatbildēts ir jautājums, vai šī ir A. Šķēles izdomāta taktika un kā viņš to grasās īstenot. A. Šķēle trešdien kritizēja valsts vadītājus par to, ka tie nespēj motivēt sabiedrību un neveicina valstisko pašapziņu. "Nu nedrīkst neviens valsts vadītājs izskatīties pēc sabraukta ezīša," teica A. Šķēle, atsakoties precizēt, par kurām amatpersonām konkrēti runā, bet no konteksta varēja noprast, ka tā ir kritika tieši valdības virzienā. "Nav tāda plāna uzbrukt nākamajā dienā," tikmēr Neatkarīgajai saka kāds TP politiķis. A. Šķēle negrasoties ar lielu sparu sēsties pie koalīcijas galda un "sākt tiranizēt JL". Esot jāaptver situācija, jāpaveic mājasdarbs pašā TP.

Neviena cita partija nav ieinteresēta priekšvēlēšanu gadā palīdzēt nostiprināties TP, kas notiktu, ja tā iegūtu saimniecisku amatu valdībā. Partija LPP/LC uz vēlēšanām gatavojas startēt no opozīcijas, un, kā neoficiāli izteicās kāds tās pārstāvis, A. Kampara nomaiņas atbalstīšana nav tās interesēs. Neoficiāla informācija liecina, ka attieksme varētu būt citāda jautājumā par E. Repši. "ZZS neatbalstīs neviena ministra nomaiņu, kategoriski nē," Neatkarīgajai savukārt uzsvēra ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, ar to domājot norobežošanos ne tikai no iespējamiem TP, bet arī JL plāniem mainīt ministru vai koalīcijas sastāvu. Neoficiāli tiek apspriests plāns, kā apspēlēt TP, to sodot ar izmešanu no valdības, bet arī šādai iespējai nav atbalsta ārpus JL.

JL iebildes pret Rozentāli un Riekstiņu

"Ja TP cer, ka mēs sāksim nervozēt un iesim ārā no valdības, tad tās cerības ir veltas. Mēs jau vienreiz šādu kļūdu esam pieļāvuši un otrreiz uz šā grābekļa neuzkāpsim," uzsvēra A. Kampars. "Mēs neizmantosim iespēju aiziet no šīs valdības," Neatkarīgajai teica JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, atbildot uz politiskajos kuluāros dzirdamiem apsvērumiem, ka JL būtu izdevīgi, ja

TP priekšvēlēšanu gadā gāztu šo valdību. Viņa uzsver, ka JL aizstāvēs savus ministrus un "Kampara nomaiņas pamatā ir ne jau viņa personība vai rīcība, bet TP vēlme pārņemt savā kontrolē ekonomiku". "Pat ja TP izdotos nogāzt Kamparu, mēs viņiem neatdotu Ekonomikas ministriju, jo mums ir lielāks mērķis – neļaut izzagt šo valsti. Pārdot to, kas šajā valstī vēl ir atlicis, tas ir piedāvājums, ar ko atgriežas Šķēle," teica politiķe.

Neoficiāli dzirdēts, ka JL tādā gadījumā varētu koalīcijā rosināt diskusiju par TP veselības ministres Baibas Rozentāles darbību, jo korupcijas skandāls Bērnu slimnīcā parādījis, cik nelietīgi veselības jomā izmantota politiskā ietekme. JL arī neapmierina ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) aktīvā pievēršanās ekonomisko sakaru veicināšanas jautājumiem, ko JL uztver kā pozicionēšanos A. Kampara lauciņā.

Svarīgākais