Somijas prezidents: Kopš Putina ievēlēšanas situācija cilvēktiesību jomā ir pasliktinājusies

© Scanpix

Līdz ar Vladimira Putina atkārtotu ievēlēšanu Krievijas prezidenta amatā maijā situācija cilvēktiesību jomā ir pasliktinājusies, trešdien apliecināja Somijas prezidents Sauli Nīniste.

"Patlaban vēl ir pāragri teikt, bet, kopumā ņemot, šķiet, ka zināmā mērā ir pievilktas stīgas, un tas ir noticis pat ātrāk, nekā to varēja sagaidīt," intervijā laikrakstam "Helsingin Sanomat" atzina prezidents, ar to domājot Krievijā veiktos likumu grozījumus, arī attiecībā uz demonstrācijām.

Jūnijā Putins parakstīja likumu, ar kuru dramatiski palielinātas soda naudas par sabiedriskās kārtības traucēšanu demonstrāciju laikā.

Tostarp Nīniste nevēlējās runāt par patlaban Krievijā tiesātajām pankgrupas "Pussy Riot" dalībniecēm, kas ir apsūdzētas par reliģiskā naida motivētu huligānismu.

"Arī tiesas prāvas, kas patlaban notiek Somijā, es nekomentēju. Pagaidīsim un redzēsim, kas notiek," sacīja prezidents.

Nīniste apliecināja, ka, jūnijā Sanktpēterburgā tiekoties ar Putinu, viņi runājuši par cilvēktiesībām.

"Viņš zināmā mērā izskaidroja likumdošanas iniciatīvas, kuras viņš pamatā uzskata par demokrātijas paplašināšanu," sacīja prezidents. "Jautājumos, kas viņam šķieta svarīgi, viņš bija ļoti mērķtiecīgs. Šajā ziņā viņa nostāja bija ļoti skaidra. Ar viņu ir iespējama skaidra komunikācija."

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais