Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vieta SC sarakstā var kļūt par viskārotāko pozīciju vēlēšanās

Pašvaldību vēlēšanas notiks vēl tikai pēc gada, tomēr nedz kreisie, nedz labējie spēki jau pašlaik gandrīz vai nešaubās par Saskaņas centra (SC) uzvaru visiekārojamākajā no Latvijas pilsētām – Rīgā.

Par SC potenciālo uzvaru galvaspilsētā liecina gan socioloģisko aptauju rezultāti, gan arī noskaņas politiskajā vidē. Lielākā daļa jeb 71% rīdzinieku pozitīvi vērtē šā brīža Rīgas domes darbu, un šis novērtējums ir augstākais kopš 1997. gada.

Apzinoties šādu spēku samēru, starp vairākām partijām jau ir sākusies grūstīšanās par SC labvēlību. Reveransus kreisā spārna virzienā izdarījusi gan Reformu partija (RP), gan jaundibinātā partija Dzimtā valoda, kuras vadītājs Vladimirs Lindermans sarunā ar Neatkarīgo pat neizslēdza iespēju veidot kopīgu sarakstu ar saskaņiešiem. Politiskajos kuluāros neoficiāli izskan viedoklis, ka arī Reformu partija būtu gatava ne vien kopīgai koalīcijai Rīgas domē, bet pat vienotam sarakstam galvaspilsētas vēlēšanās. SC savu spēcīgo pozīciju Rīgā apzinās ne mazāk skaidri kā konkurenti, tādēļ nesteidzas kādam no partneriem izrādīt simpātijas. Viens no SC līderiem, Saeimas prezidija loceklis Andrejs Klementjevs, vakar medijiem atzina, ka joprojām neesot aizmirsta Reformu partijas divkosība, šā brīža koalīcijai izvēloties nacionālos spēkus, nevis SC. «Kad Reformu partija uzlabos savus reitingus, kad viņi parādīs, ka ir gatavi stāvēt un krist par savām idejām parlamentā, kad šīs partijas amatpersonas vairs nemēģinās uzlabot savu dzīves situāciju uz nodokļu maksātāju rēķina, tad mēs paskatīsimies, cik viņi ir vērtīgi kā partneri,» pauda A. Klementjevs. «Taču šobrīd uzticības viņiem nav, jo vienreiz Reformu partija mūs jau ļoti smagi pievīla.»

Arī Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins Neatkarīgajai atzina, ka spēcīgās pozīcijas Rīgas domē paaugstinot ne vien citu politisko spēku interesi par sadarbību, bet arī iekšējo konkurenci. «Jau pašlaik mūsu partijas biedru vidū gribētāju skaits kandidēt pašvaldību vēlēšanās krietni vien pārsniedz vietu skaitu sarakstos. Tas nozīmē, ka kopīga saraksta veidošana ar vēl kādu partiju tiks izvērtēta divtik rūpīgi. Pagaidām iespēja startēt vienotā sarakstā ar Dzimto valodu vai kādu citu partiju nav vērtējama nopietni, taču konceptuāli mēs esam atvērti sadarbībai ar ikvienu politisko spēku. Saskaņas centra viedoklis, visticamāk, tiks precizēts pēc rudenī gaidāmā kongresa,» pauda V. Agešins.

Nacionālā apvienība Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK valdošās partijas ir aicinājusi šā brīža sadarbības modeli saglabāt arī pēc pašvaldību vēlēšanām un veidot labējo spēku koalīciju Rīgas domē. Tikmēr atsevišķi RP politiķi uzskata, ka darbs pašvaldībās esot ar stingru saimniecisko ievirzi un partneru šķirošana pēc nacionālās pozīcijas šādā situācijā nav pieņemama.

Savukārt A. Klementjevs uzskata, ka vislabprātāk SC sadarbotos ar sociāldemokrātu partiju, kuras kreisi orientētā platforma būtu tuva SC uzskatiem, taču pašlaik Latvijas politiskajā spektrā šāda spēka neesot. A. Klementjevs gan izteica versiju, ka pēc pilnvaru beigām valsts kontrolieres amatā šādas platformas partiju varētu izveidot Inguna Sudraba, kuras līdz šim paustie uzskati un viedokļi apliecinot tuvību sociāldemokrātiskām idejām. Pati I. Sudraba savulaik Neatkarīgajai gan uzsvēra, ka lēmumu par iespējamo iesaistīšanos politikā viņa pieņemšot ne agrāk par gada nogali.