VARAM plāno atcelt finanšu sadalījumu starp republikas nozīmes pilsētām un novadiem

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) darba grupa patlaban strādā pie jaunā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeļa, no kura plānots izslēgt finanšu sadalījumu starp republikas nozīmes pilsētām un novadiem.

VARAM pārstāve Linda Tilta skaidro, ka ministrija finanšu izlīdzināšanas modelī piedāvā iekļaut vairākus principus, tostarp noteiktu daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) sadalīt pēc faktiskām iemaksām pēc deklarētās dzīves vietas un noteiktu daļu - pēc izdevumu kritērijiem.

VARAM arī rosina nekustamā īpašuma nodokļa prognozi izmantot tikai valsts budžeta dotācijas sadalei, tas ir, dotāciju saņems pašvaldības, kurās ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju ir zem vidējiem pašvaldību ieņēmumiem no IIN plus nekustamā īpašuma nodokļa.

Tilta pastāstīja, ka nākamajā darba grupas sanāksmē, kas notiks šomēnes, diskutēs par šiem priekšlikumiem, kā arī tiks pārrunāti demogrāfiskie kritēriji un to noteikšanas metodika.

Savukārt jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli plānots izstrādāt līdz šā gada beigām.

Jau ziņots, ka Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicināja VARAM jaunajā finanšu izlīdzināšanas modelī iekļaut principu par labu bērniem un skolēniem.

LLPA ir iesniegusi ministrijā priekšlikumus VARAM jaunajam pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelim, aicinot finanšu pārdalē priekšroku dot tām pašvaldībām, kurās ir lielāks bērnu un skolēnu skaits.