Amerika partija ātri savāc 100 000 latu

© F64 Photo Agency

Lai gan partija Gods kalpot Rīgai nodibināta tikai martā, tā dažu mēnešu laikā jau kļuvusi par finansiāli visvairāk atbalstīto partiju šogad, liecina KNAB informācija.

Ja citas partijas lielākas summas saņem ziedojumos, tad Gods kalpot Rīgai visai vērā ņemamu finansējumu ieguvusi biedra naudās. Vairāki desmiti acīmredzot turīgāko šīs partijas biedru kopumā biedra naudās divu mēnešu laikā (pirmā lielā biedra nauda reģistrēta tikai 23. maijā) iemaksājuši 96 482 latus. Ziedojumos partija saņēmusi vēl 7000 latu, tādējādi kopā Gods kalpot Rīgai atbalstīta ar 103 000 latu.

Priekšzīmi rādījis partijas priekšsēdētājs Andris Ameriks, biedra naudās iemaksājot 18 000 latu, t. i., gandrīz maksimālo likumā atļauto summu. Agris Ameriks (partijas priekšsēdētāja dēls) iemaksājis 1000 latu, bet juridiski šķirtā sieva Ginta Amerika – vēl 1000 latu.

Dāsni pret partiju bijuši arī Rīgas namu valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs (9000 latu), uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks (10 000 latu), pazīstamais Rīgas domes (RD) Kultūras pārvaldes darbinieks Aleksandrs Brandavs (3500 latu), RD Administratīvās komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ilmārs Vecvanags (3000 latu), Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš (3000 latu), Rīgas domes deputātes Eiženija Aldermane (3000 latu) un Vita Jermoloviča (2000 latu), Rīgas sanitārā transporta autobāzes padomes priekšsēdētājs Eldanizs Mamedovs (3000 latu) u. c. partijas Gods kalpot Rīgai biedri.

Sarunā ar Neatkarīgo E. Aldermane skaidroja, ka partiju Gods kalpot Rīgai dibināja jau pieredzējuši politiķi, kuriem nebija vienalga, kā viss veidosies. Redzot, ka partija ir bez finansēm, tās dibinātāji «savilka jostas» un iemaksāja attiecīgās summas. «Partija ar ubaga tarbu kaklā – tas nav nopietni,» teica E. Aldermane. «Tie, kuri to var atļauties, mūrē partijas pamatus,» viņa tēlaini raksturoja finansējuma piesaistes veidu.

Salīdzinoši nesen – 17. maijā publikācijā Uzņēmēji neuzticas Zatleram – Neatkarīgā rakstīja, ka vislabāk atbalstītā ir valdošā partija Vienotība, tomēr tagad to ļoti ātrā tempā ir apsteigusi Gods kalpot Rīgai.

Vienotība šogad lielajās biedra naudās iekasējusi 22 186 latus (piemēram, jūrmalnieks Kaspars Ceriņš viens pats iemaksājis 7000 latu, bet partijā ietekmīgais politiķis, premjera padomnieks Pēteris Viņķelis – 2400 latu). Savukārt ziedojumos šogad savākti 76 136 lati (Liepājas naftas tranzīta valdes loceklis Edgars Krūmiņš ziedojis 14 450 latu, Pēteris Viņķelis – 9600 latu). Tātad kopumā Vienotība šogad atbalstīta ar 98 000 latu. Vērtējot partiju turīgumu, gan jāatceras, ka Vienotība saņem arī valsts finansējumu – 86 281,50 latu gadā.

No visām kaut cik redzamām politiskajām partijām joprojām vismazāk ziedo valdošajai Reformu partijai – šogad tikai 2501 latu un 37 santīmus. Neviens Reformu partijas biedrs nav iemaksājis arī dāsnu (lielāku par 200 latiem) biedru naudu. Tik pieticīgs finansiāls atbalsts šim politiskajam spēkam skaudri disonē ar partijas politisko ietekmi valstī – tai ir 16 mandātu Saeimā un pieci ministru portfeļi; tieši šīs partijas pārstāvji vada par uzņēmējdarbību atbildīgās Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas.

Reformu partija saņem arī valsts finansējumu – 95 428 latus gadā, kas ir otra lielākā no valsts budžeta maksātā summa (Saskaņas centram – 130 000 latu). Šo finansējumu Reformu partija saņems, pat neskatoties uz to, ka seši Saeimas deputāti ir atstājuši šo politisko veidojumu, visticamāk, aizvedot līdzi arī krietnu daļu vēlētāju, kuru balsis ir valsts finansējuma vienīgā mēraukla.

Svarīgākais