Korupcijas novēršanai Valsts policija rosina izveidot kontu reģistru

Lai novērstu korupcijas iespējas un nodrošinātu pilnvērtīgu kontroles funkciju veikšanu, Valsts policija rosina izveidot kontu reģistru.

Šāda ideja ietverta policijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā "Par kontrolējošo iestāžu kapacitātes izvērtējumu, lai novērstu korupcijas iespējas un nodrošinātu pilnvērtīgu kontroles funkciju veikšanu".

Patlaban, lai saņemtu informāciju par kādas fiziskas vai juridiskas personas kontiem un to saturu, ir jāraksta pieprasījumi visām bankām, jo nav zināms, vai konkrētajā bankā ir attiecīgās personas konts. Turklāt ir jāsaņem izmeklēšanas tiesneša lēmums, kas atļauj šo informāciju pieprasīt. Šāda informācijas pieprasīšanas kārtība būtiski palielina tiesību aizsardzības iestāžu darba apjomu, kā arī paildzina izmeklēšanas laiku, norāda policija.

Kontu reģistrā tiktu ietverta informācija par fizisko un juridisko personu kontiem kredītiestādēs, norādot tikai konta īpašnieku, konta numuru, konta izveidošanas un slēgšanas datumus. Minēto reģistru izmantotu tiesību aizsardzības iestādes, kas tiešsaistē varētu pārliecināties par konkrētas personas kontu esamību bankās. Konstatējot reģistrā, ka personai pieder kāds konts bankā, tiktu saņemts izmeklēšanas tiesneša lēmumu un informācija par konta saturu, veiktajiem darījumiem tiktu pieprasīta jau konkrētai bankai, kurā ir šīs personas konti. Šādi reģistri eksistē arī ārvalstīs, piemēram, Vācijā, un tie būtiski atvieglo tiesību aizsardzības iestāžu darbu, ziņojumā norāda Valsts policija.

Par to, ka nepieciešamas likumdošanas izmaiņas saistībā ar pieejamāku informāciju par personu banku kontiem, dažādas tiesībsargājošās institūcijas minējušas arī iepriekš. Nereti valsts budžetam "garām aizslīdējušas" ievērojamas naudas summas tikai tādēļ, ka atbildīgajām institūcijām nav iespēju savlaicīgi nobloķēt personu bankas kontus.

Ziņojumā arī norādīts, ka patlaban valstī nepastāv detalizēta uzskaite par administratīvo pārkāpumu lietās un kriminālprocesos izņemto un konfiscēto mantu, tostarp finanšu līdzekļiem. Īpaši šī problēma novērojama attiecībā uz kriminālprocesiem, jo noziedzīgi iegūto mantu izņem izmeklēšanas iestāžu darbinieki, lēmumu par konfiskāciju pieņem tiesa, bet konfiskāciju nodrošina Valsts ieņēmumu dienests (VID). Neesot detalizētai uzskatei par katras izmeklēšanas iestādes darbības rezultātā konfiscēto mantu, tostarp finanšu līdzekļiem, nav iespējams izvērtēt iestādes darba rezultātus pretlikumīgas mantas atsavināšanā, attiecīgi nav iespējams izstrādāt kvalitatīvus rezultatīvos rādītājus, kas iestādei būtu jāsasniedz šajā jomā.

Policija uzsver, ka noziedzīgi iegūtas mantas konfiscēšana ir viens no būtiskākajiem zaudējumiem noziedzīgajai pasaulei. Līdz ar to ir nepieciešams pilnveidot VID uzskaites par konfiscēto mantu.

Svarīgākais