Lembergs: Gaidis Bērziņš ar mani par atkāpšanos nav runājis

© Juris Presņikovs

„Medijos izskanējušas spekulācijas, tās gan nāk no sorosistu puses, ka Gaidis Bērziņš ir atkāpies no amata kaut kādā sakarā it kā pēc maniem norādījumiem, manā uzdevumā. Gaidis Bērziņš ne netieši, ne tieši ar mani nekādus jautājumus par atkāpšanos vai neatkāpšanos nav runājis, un es par to uzzināju tad, kad man pajautāja viedokli,” uzsver Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Lūk, daži no izteikumiem, kas izskanējuši masu saziņas līdzekļos. Piemēram, Latvijas Radio 1 ziņās, kas izskanēja šī gada 21.jūnijā plkst. 18:30, Vjačeslavs Dombrovskis, Reformu partijas frakcijas vadītājs Saeimā, min, ka bijusi asa vārdu pārmaiņa starp premjeru un tieslietu ministru koalīcijas padomes sēdē, un saka: ‘’Mēs esam ļoti dažādi koalīcijas partneri”. Tātad šie vārdi apstiprina, ka koalīcijā ir konflikts, jo ir ļoti dažādi partneri un ir ļoti asa vārdu pārmaiņa starp ministru un premjerministru, kas ir diezgan neraksturīga situācija. Šī asā vārdu apmaiņa ir jautājumā par īpašumu atdošanu. Savukārt deputāts Klāvs Olšteins saka: „Gaida Bērziņa lēmums ir pamatots arī uz nevienlīdzību valdībā.” Tātad Olšteins runā par nevienlīdzību valdībā, ka Nacionālā apvienība „„Visu Latvijai”/TB/LNNK” vēlas lielāku atbildību, vairāku ministru amatus. Viņi ir par jaunu ministru portfeļu sadali. Savukārt Gaidis Bērziņš pasvītro, ka ir atšķirīga izpratne par ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu. TV3 ziņās runa ir par to, ka ir bijusi kaut kāda Valda Dombrovska izdota rezolūcija, kurā premjers pieprasīja tieslietu ministram nosūtīt ebreju kopienai atņemto ebreju īpašumu sarakstu. Viņš nebija ar mieru pildīt šo rezolūciju. Bērziņš komentē, viņš runā, ka šī rezolūcija faktiski savā ziņā veica šo lēmumu. Viņš runā par to, ka šī rezolūcija bija katalizators tam, kādēļ tika iesniegta demisija. Labi būtu zināt, kas tā ir par rezolūciju! Tāpat Raivis Dzintars 21.jūnija TV3 ziņās plkst. 19.50 saka: „Lai šādi mums nepieņemami sadarbības principi turpmāk neatkārtotos!” Tātad viņš runā par Nacionālajai apvienība nepieņemamiem sadarbības principiem. Protams, Nacionālo apvienību var saprast, viņiem ir 14 Saeimas deputāti un 2 ministri. Savukārt Zaltera partijai ir 16 deputāti – tikai par diviem vairāk, bet viņiem ir 5 ministri. Loģiski, ka kaut kas nav proporcionāli,” klāstīja Lembergs.

„Pēc būtības visos gadījumos, vai tā būtu Zatlera reformu partija vai Nacionālā apvienība, ir runa par to, ka ir izveidojies būtisks konflikts starp koalīcijas partneriem, jo nav partnerības no „Vienotības” puses, tikai diktāts. Šajā sakarā varu pateikt, ka no no „Vienotības” puses (toreiz tas vēl bija „Jaunais laiks”) diktāts parādījās no pirmās dienas, kad 2010.gadā no koalīcijas aizgāja Tautas partija. Uzreiz parādījās viennozīmīgs diktāts ar mērķi konfliktēt ar sadarbības partneriem, tajā laikā – ZZS. Šobrīd ZZS vairs nav koalīcijā, bet ir palikusi šī pieeja, kad viens ir vecākais brālis, bet otrs – jaunākais zīdainis, kad pareizs ir tikai „Vienotības” viedoklis, bet visi pārējie, atšķirīgie viedokļi ir nepareizi, konfrontējoši, nevalstiski, kaitnieciski utt.,” norādīja pašvaldības vadītājs.