Spriedīs par iespēju piešķirt papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem

Ministru kabineta komitejas sēdē izskatīs Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto ziņojumu, kas paredz papildu atbalsta piešķiršanu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem, šī brīža iemaksu pensiju apdrošināšanai par bērna kopšanu līdz pusotram gadam, iemaksājot dubultā.

Labklājības ministrija (LM) ir izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu "Grozījumi 2001.gada 5.jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr.230 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem"" projektu, nosakot, ka par personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un kuras saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu, pensiju apdrošināšanai tiek veiktas obligātās iemaksas 20% apmērā no 100 latiem, līdzšinējo 50 latu vietā.

LM ziņojumā teikts, ka ņemot vērā gan sociālekonomiskos rādītājus, gan demogrāfiskās krīzes sekas, pašreizējā situācijā svarīgi ir atbalstīt jaunos vecākus, kas audzina bērnus, tādējādi veicinot un stabilizējot demogrāfisko situāciju valstī, jo pensijas nodrošināšanas iespējamība nākotnē cieši saistīta ar dzimstību.

Tā kā valsts sniedz atbalstu personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu, un kuras saņem bērna kopšanas pabalstu un personām, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vecumu, un kuras saņem vecāku pabalstu, veicot par tām sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts pamatbudžeta un no invaliditātes, maternitātes un slimības speciālā budžeta, izvērtējot budžeta iespējas, ir atbalstāms risinājums personām, kuras audzina bērnus, veikt minētās iemaksas no lielākas naudas summas jeb dubultā, norādīts LM ziņojumā.

LM norāda, ka palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, tiktu palielināts šo personu pensijas kapitāls, tā īpaši atbalstot personas, kuras kopj bērnu un šajā laikā nav nodarbinātas.

Šobrīd aprēķini liecina, ka šāda risinājuma ieviešanai, sākot ar 2013.gadu, papildu ik gadu nepieciešams no valsts pamatbudžeta finansējums 1 476 000 latu apmērā.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais