VSAA trūkst naudas pamata uzdevumu izpildei

Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) budžets ir apgriezts tā, ka sāk pietrūkt elementāru lietu – pat papīra. Nākamgad paredzēts vēl 20% samazinājums, kas nozīmē, ja būs jāslēdz klientu apkalpošanas centri.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pirmdien, izstrādājot priekšlikumus 2010. gada valsts budžeta projekta 2. lasījumam, vienojās aicināt piešķirt VSAA papildu līdzekļus 335 tūkstošu latu apmērā. Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norāda, ka valdības 2010. gada budžeta projekts paredz vēl 20 procentu samazinājumu šai iestādei, kas faktiski nozīmē, ka jāslēdz vairāki klientu apkalpošanas centri, gandrīz pilnībā jāatsakās no paziņojumu izsūtīšanas klientiem, kā arī virkni citu lietu, kas paralizētu VSAA darbu.

Patlaban plānotā budžeta ietvaros VSAA būtu jāatsakās no datu noliktavas darbības, kas nozīmētu, ka nebūtu pieejama statistika prognožu veikšanai un lēmumu pieņemšanai. Tāpat VSAA Latvijas Centrālajam depozitārijam nevarētu samaksāt par 2. pensiju līmeņa dalībnieku kontu apkalpošanu.

Saeimas komisija rosina iestādespamatfunkciju saglabāšanai nepieciešamos līdzekļus ņemt no Nodarbinātības valsts aģentūras budžeta aktīvo nodarbinātības pasākumu veikšanai. Ņemot vērā, ka šo pasākumu īstenošanai ir pieejami Eiropas fondu līdzekļi, NVA klienti no šādas līdzekļu pārdales necietīs, apliecina Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks.

Svarīgākais