Referenduma iniciatoriem pašiem būs jāvāc 150 000 parakstu; ZZS lūgs neizsludināt

Pēc garām debatēm parlaments šodien lēma, ka sākot ar 2015. gadu referenduma rosināšanai nepieciešamo 150 000 parakstu vākšanas procedūra būs jāuzņemas idejas iniciatoriem.

Tādējādi notiks atteikšanās no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas. Jāatgādina, ka šā brīža referendumu iniciēšanas kārtība paredz: pilsoņiem pašiem nepieciešams savākt tikai 10 000 parakstu, bet tālāko procedūru rīko Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) un apmaksā - valsts. CVK rīko vienas desmitās daļas vēlētāju parakstu vākšanu, kam seko tautas nobalsošana. Līdz ar to grozījumi likumā "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" paredz, ka no 2015.gada 1.janvāra referendumu par likuma vai Satversmes grozījumu ierosināšanu vai Saeimas atsaukšanu valsts rīkos, ja akcijas organizatori paši savāks vienas desmitās daļas vēlētāju parakstus.

Jāpiebilst, ka Saeimas Zaļo un zemnieku savienība kategoriski iebilst pret jauno kārtību un gatva vērsties pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lūdzot likumdošanas izmaiņas neizsludināt.