Aptauja: krīzes pārvarēšana bija nepareiza un postoša

© F64 Photo Agency

Tikai 19 procenti Latvijas iedzīvotāju atzinīgi novērtē valdības izvēlēto ekonomiskās krīzes pārvarēšanas ceļu. 53 procenti uzskata, ka krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis nepareizs un valstij ļoti postošs.

Publiskajā telpā jau labu laiku izskan atšķirīgi viedokļi par to, cik sekmīgi Latvija ir pārvarējusi ekonomisko krīzi un cik veiksmīgas ir bijušas krīzes pārvarēšanai izvēlētās metodes. Spilgtākie pretēju uzskatu paudēji šeit ir ministru prezidents Valdis Dombrovskis un ekonomists Jānis Ošlejs, kur pirmais uzskata, ka Latvija ekonomisko krīzi ir pārvarējusi ļoti sekmīgi un tās izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis ļoti labs, bet otrā vērtējumā krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis nepareizs un Latvijai ļoti postošs. Arī regulāri publiskajā telpā izskanoši dažādu ārzemju ekspertu viedokļi šajā jautājumā būtiski atšķiras.

Lai noskaidrotu, kuram no šiem diviem konfliktējošajiem viedokļiem piekrīt Latvijas iedzīvotāji, pētījumu centrs SKDS 2012.gada maijā Latvijas iedzīvotāju aptaujā iekļāva attiecīgu jautājumu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka vairāk nekā puse iedzīvotāju (53%) piekrīt viedoklim, ka Latvijas izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis nepareizs un Latvijai ļoti postošs. Tikai katrs piektais (19%) uzskata, ka Latvija ekonomisko krīzi ir pārvarējusi ļoti sekmīgi un tās izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis ļoti labs. Tāpat saskaņā ar aptaujas datiem salīdzinoši daudziem (28%) nav viedokļa šajā jautājumā.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.