Ar 80 tūkstošiem sāks apvienot medijus

Šī gada laikā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome ir gatava veikt virkni iepirkumu, lai sagatavotu konkrētus risinājumus jaunā Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidei. Šim mērķim valdība vakar piešķīra 80 tūkstošus latu.

Kā sarunā ar Neatkarīgo atzina padomes loceklis Gints Grūbe, līdzekļi nepieciešami, lai veiktu detalizētu situācijas izpēti, kuras laikā veiks finanšu analīzi, tehniski ekonomiskā pamatojuma izstrādi un projektu portfeļa izveidi.

Kā zināms, pēc vairāku gadu vilcināšanās beidzot ir akceptēta koncepcija, kas paredz pakāpenisku sabiedrisko mediju pārveidi, uz to bāzes radot jaunu sabiedrisko mediju. Plānots, ka Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio saturā un struktūrā notiks būtiskas izmaiņas, tostarp apvienojot abu raidorganizāciju redakcionālās struktūras. Abiem medijiem varētu būt gan vienots administratīvais un grāmatvedības aparāts, gan kopīga redakcionālā struktūra, kas jūtami ietaupītu līdzekļus no šo funkciju dublēšanas divās sabiedriskās raidorganizācijās. Neraugoties uz pašu mediju iebildumiem, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) uzsver, ka redakcijas plānots apvienot tā, lai netiktu ierobežota redakcionālā daudzveidība un radošā darbība. Tāpat abām raidorganizācijām tiktu veidota vienota atbalsta infrastruktūra, ieskaitot ēkas. Tikmēr individuālie Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas programmu zīmoli tiks saglabāti.

G. Grūbe uzsver, ka, saņemot papildu finansējumu 80 tūkstošu latu apmērā, šī gada laikā NEPLP uzņemsies procesa vadību, savukārt konkrētu uzdevumu veikšanai tikšot rīkoti vairāki iepirkumi. Viens no tiem paredzēs jaunā medija satura modeļa izstrādi, otrs – tehnoloģisko risinājumu sagatavošanu, savukārt trešais skars abu mediju pārvaldes un atbalsta mehānismus.

Aptuvenās aplēses liecina, ka abu raidorganizāciju restrukturizācija valstij izmaksās vairāk nekā 53 miljonus latu. Tiek cerēts, ka vismaz daļēji šos izdevumus segs no Eiropas Savienības finansējuma. Pašreizējais aktivitāšu plāns izvēlētā modeļa realizācijai paredz detalizētu situācijas izpēti sākt 2012. gada trešajā ceturksnī un realizēt plānu līdz 2018. gada decembrim.

Jāatgādina, ka gan LTV, gan LR līdz šim stingri aizstāvējuši abu mediju redakcionālo neatkarību, iebilstot pret vienota ziņu dienesta izveidi. Tāpat jāatgādina, ka pērn valsts sekretāru sanāksmē jau izsludināta iepriekšējā NEPLP sastāva laikā izstrādātā koncepcija par jaunā medija izveidi, taču šogad, stājoties amatā jaunajiem padomes locekļiem, tika nolemts koncepciju pārstrādāt. Šis process gan noticis lielā steigā, jo jaunajai redakcijai jābūt sagatavotai vēl līdz šī mēneša beigām, lai sabiedriskais medijs kā prioritāte tiktu iekļauts jaunajā Nacionālajā attīstības plānā un sabiedriskie mediji varētu pretendēt arī uz Eiropas Savienības finansējumu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais