Uzlabos valsts informācijas sistēmu darbības drošību

Lai samazinātu riskus, kas saistīti ar valsts informācijas sistēmu darbības traucējumiem, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sagatavojusi vienotas prasības valsts informācijas sistēmu savietotāju (turpmāk - savietotāju) un integrētā valsts informācijas sistēmā ietilpstošo valsts informācijas sistēmu (savietojamā sistēma) aizsardzībai.

To paredz Ministru kabineta noteikumu projekts "Valsts informācijas sistēmu savietotāju un integrēto valsts informācijas sistēmu aizsardzības prasības".

Atbilstoši izstrādātajiem noteikumiem institūcijām, kuras ir atbildīgas par savietojamo sistēmu vai savietotāju uzturēšanu, būs jāievēro vairākas tehniskās pamatprasības elektroenerģijas piegādes un nodrošinājuma, datu apmaiņas, infrastruktūras aizsardzības, monitoringa, rezerves kopiju veidošanas un uzglabāšanas, programmatūras atjaunināšanas un citās jomās, tādējādi nodrošinot savietojamo sistēmu un savietotāju aizsardzību.

Integrētā valsts informācijas sistēmā ietilpstošās valsts informācijas sistēmas - valsts informācijas sistēma, kas nosūta vai saņem datus, tai skaitā arī ģeotelpiskos datus, no kādas citas valsts informācijas sistēmas pa tiešo vai izmantojot savietotāju.