Dzintars: Dombrovska rezolūcijas par ebreju īpašumiem tulkojamas kā koalīcijas līguma ignorēšana

© Inta Puriņa/f64

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pārmet Nacionālajai apvienībai „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (NA) nekorektas informācijas izplatīšanu, apgalvojot, ka viņš neprasa virzīt likumprojektu par īpašumu atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei, bet tikai lūdzis „tehniski sagatavot” attiecīgu īpašumu sarakstu.

NA noraida šos pārmetumus, jo atkārtota šāda saraksta sagatavošana nepārprotami ir uzskatāma par darbību, kas vērsta uz tālāku attiecīgā likumprojekta virzīšanu, portālam nra.lv norāda NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

To apliecina arī fakts, ka 15.jūnijā V.Dombrovskis ir izdevis jaunu rezolūciju, kurā prasa tieslietu ministram sniegt ar Ārlietu ministriju saskaņotu atbildi uz Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes 17.maija vēstuli „Par ebreju reliģisko un sabiedrisko organizāciju īpašumu restitūcijas likumprojekta sagatavošanu” un nosūtīt tai iepriekšējo valdību laikā sagatavoto īpašumu sarakstu.

NA šodien vēstulē ir atkārtoti informējusi V.Dombrovski, ka NA politiski neatbalsta denacionalizācijas procesa pārskatīšanu par labu vienas etniskas kopienas interesēm, tāpēc tieslietu ministrs šo jautājumu nevirzīs.

NA atgādina, ka, atbilstoši 2011.gada 25.oktobra Valdības koalīcijas sadarbības līguma 2.4.punktam, koalīcijas Sadarbības padomes (SP) sēdēs lēmums tiek pieņemts ar kvalificētu balsu vairākumu – 4/5 no koalīcijā pārstāvēto deputātu balsīm. Tā kā koalīcijā ir 56 deputāti, SP lēmuma pieņemšanai nepieciešama 45 deputātu pārstāvniecība. Bez NA 14 deputātiem pārējiem koalīcijas partneriem ir tikai 42 deputāti, kas nozīmē, ka bez NA pārstāvju atbalsta lēmums SP sēdē nevar tikt pieņemts. Ņemot vērā to, ka NA 11. un 18.jūnija SP sēdēs ir paziņojusi, ka neatbalsta minēto V.Dombrovska iniciatīvu, arvien jaunas rezolūcijas no V.Dombrovska puses ir tulkojamas kā koalīcijas līguma ignorēšana.

Tāpat NA norāda, ka V.Dombrovskim īpašumu saraksts jau ir nodots 2010.gada maijā, tāpēc, ja viņš personīgi vai viņa pārstāvētā partija „Vienotība” vēlas Saeimā iesniegt likumprojektu par ebreju reliģisko un sabiedrisko organizāciju īpašumu restitūciju, to ir iespējams darīt atklāti, parastajā kārtībā nākot ar likumdošanas iniciatīvu.

Svarīgākais