Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pavļuts atsakās aplūkot arābu investoru

Ekonomikas ministrija par nederīgu atzinusi uzņēmuma Nord Papyrus iesniegto biznesa plānu celulozes fabrikas celtniecībai. Tāpēc ministrs Daniels Pavļuts atteicis tikšanos ar projekta virzītājiem.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šī varēja būt pirmā reize, kad mistiskie miljarda eiro īpašnieki, kas nepieciešami vērienīgajam celulozes fabrikas projektam, tiek parādīti plašākai sabiedrībai.

Skaidrojot atteikuma iemeslus, Ekonomikas ministrija norāda: «Projekta attīstītājs savus aprēķinus ir balstījis uz neatbilstošiem tirgus datiem, piemēram, attiecībā uz darbinieku algām, celulozes izejvielu iegādes un pārdošanas cenām. Šie apstākļi diemžēl neliecina, ka biznesa plāns būtu ilgtermiņā izsvērts un pamatots.»

Līdz šim vērienīgā projekta vārdā publiski uzstājies vienīgi Ivars Zorgenfreijs, savukārt par potenciālajiem investoriem zināms vienīgi tas, ka viņus pārstāv kāds vārdā nenosaukts arābu investīciju fonds.

Pēc ministrijas sniegtā atteikuma I. Zorgenfreijs no tālākas komunikācijas ar Neatkarīgo atsakās. Tādējādi nav zināms, vai Nord Papyrus savai iecerei atmet ar roku vai tomēr mēģinās to virzīt tālāk, taču vairs nepaģērot valstij neizdevīgus atbalsta pasākumus.

Jāatgādina, ka tieši dažādu valsts garantiju pieprasīšana ir galvenais iemesls, kāpēc šā uzņēmēja projekti izpelnās tūlītēju skepsi. Celulozes biznesa gadījumā viņš pieprasīja garantētas koksnes piegādes par garantētu cenu, 200 000 latu projekta priekšizpētei, kā arī valdības vēstuli investoriem.

Pārmetumiem, ka valsts institūcijas, neieklausoties uzņēmējā, savām rokām aizber jauno Latvijas zelta bedri, šajā gadījumā varētu nebūt taisnība. Ekonomikas ministrijas pārstāve Elita Rubesa-Voravko uzsver, ka ar projekta attīstītāju jau ir tikušies ministrijas speciālisti. Projektu vērtējusi arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, un tas vairākkārt skatīts Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomē.