Magonim nav iebildumu pret politiķiem valsts uzņēmumu padomēs

© publicitātes

Arī politiķi var būt profesionāļi, tāpēc neesmu pret to, ka valsts uzņēmumu padomē varētu tikt iekļauti kādi politiķi, šodien žurnālistiem sacīja AS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis.

Atbildot uz jautājumu, kā Magonis vērtē ekonomikas ministra Daniela Pavļuta ideju valsts kapitālsabiedrībās atjaunot padomes, LDz vadītājs izteicās atzinīgi, norādot, ka uzņēmuma padome pilda uzrauga funkciju.

"Padomei vajadzētu būt profesionālai," uzsvēra Magonis un paskaidroja, ka profesionālis var būt arī bijušais politiķis, piemēram, premjers vai Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) norādīja, ka Pavļuta priekšlikums par padomju atjaunošanu ir jāvērtē, un padomju loks ir jāsašaurina tikai uz ļoti lieliem valsts uzņēmumiem. Tāpat premjerministrs uzsvēra, ka jābūt skaidriem padomes locekļu atlases kritērijiem. "Gaidām vēl precīzākus priekšlikumus no ekonomikas ministra," piebilda Dombrovskis.

Kā ziņots, īstenojot reformas valsts uzņēmumu pārvaldībā, savulaik likvidētās padomes varētu atjaunot aptuveni desmit uzņēmumiem, uzskata ekonomikas ministrs Pavļuts.

Padomes iecerēts atjaunot uzņēmumiem, kuri atbildīs vairākiem kritērijiem. Proti, to bilances summa pārsniedz trīs miljonus latus, neto apgrozījums pārsniedz 15 miljonus latu, bet darbinieku skaits - 50 cilvēkus. Kā piemērus ekonomikas ministrs Pavļuts minēja "Latvenergo", "Latvijas Dzelzceļu", "Latvijas Valsts mežus".

Premjers Dombrovskis iepriekš norādījis, ka, atjaunojot padomes daļā valsts uzņēmumu, nenotiks atgriešanās pie politizētām padomēm, kā tas bijis iepriekš. Viņaprāt, tālāk strādājot pie konkrētā padomju modeļa, jābūt pilnīgi citiem padomes pārstāvju atlases principiem.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.