Valdības komiteja skatīs grozījumus likumā par NĪN

Ministru kabineta komiteja šodien skatīs grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi paredz piemērot NĪN likmes atvieglojumu 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm.

Likuma grozījumi arī paredz, ka nākamgad pašvaldībām būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, taču nodokļa likme varēs pārsniegt 1,5% robežu tikai gadījumā, ja nekustamais īpašums netiek atbilstoši apsaimniekots.

Patlaban spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka pašvaldībām no nākamā gada janvāra būs tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.

Pret FM sagatavotajiem likuma grozījumiem iebildumus pauž Latvijas Pašvaldību savienība. Tā norāda, ka FM piedāvāto nosacījumu gadījumā nodokļa likmes noteikšanas tiesību deleģēšana pašvaldībām zaudē jēgu.

Pašvaldību savienība atbalsta modeli, kas atbilst 2011.gada decembrī pieņemtajā likuma par NĪN 3.panta redakcijā noteiktajam, proti, ka pašvaldībai ir tiesības noteikt NĪN likmi no 0,2% līdz 3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pēc saviem ieskatiem bez papildu nosacījumiem. Pret šādu variantu savukārt iebilst arodbiedrības un uzņēmēju pārstāvji, jo tiem ir bažas par pārāk augstas NĪN likmes noteikšanu.

Likuma grozījumi tapuši, jo FM kopīgi ar Latvijas Pašvaldību savienību un citiem valdības sadarbības partneriem bija uzdots izstrādāt priekšlikumus kritērijiem, saskaņā ar kuriem pašvaldības nosaka NĪN likmes.

Patlaban NĪN ir 1,5% zemei, ēkām, izņemot dzīvojamām mājām, garāžām, autostāvvietām, pagrabiem, noliktavām un saimniecības telpām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī inženierbūvēm.

Dzīvojamām mājām, ja tās netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, NĪN likme ir atkarīga no kadastrālās vērtības un ir 0,2%, 0,4% vai 0,6%.

Pašvaldības patlaban NĪN 3% apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības var piemērot vidi degradējošām, sagruvušām vai cilvēku drošību apdraudošām būvēm, ja par to ir pieņēmušas saistošos noteikumus.