Pensionāri negrib vairs glābt budžetu

Neatkarīgi no Satversmes tiesas lēmuma pensionāri uzskata, ka viņiem pensijas ir samazinātas nelikumīgi, un tās nav tikai emocijas. Savu spriedumu pensionāri pamato ar vairākiem Satversmes pantiem, kuri ir pārkāpti.

Tāpēc Latvijas Pensionāru federācijas Rīgas pensionāru nodaļa rezolūcijā pieprasa premjerministru Valdi Dombrovski (JL) un finanšu ministru Einaru Repši (JL) atvainoties visiem Latvijas pensionāriem par viņu īpašuma – pensiju samazināšanu prettiesiskā veidā.

Rīgas Vidzemes izpilddirekcijā piektdien pulcējās vairāki desmiti pensionāru ne tikai no Rīgas, bet arī citām Latvijas pilsētām, lai uzklausītu labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču (TP). "Rīgas pilsētas pensionārus uztrauc dzīves līmeņa pasliktināšanās un neziņa par nākotni, jo vēl joprojām pastāv reāli draudi samazināt sociālā budžeta izdevumus. Pēc likuma par pensiju samazināšanu vairāk nekā puse pensionāru Rīgā jūtas sociāli neaizsargāti," Neatkarīgajai sacīja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas pensionāru apvienības vadītāja Lilija Škutāne. Pensionāri prasa ne tikai atvainošanos, bet arī aicina nepieļaut ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma pensionāriem un piemaksu pie pensijas par nostrādātajiem gadiem samazināšanu.

U. Augulis pensionāriem atzina: prognozes liecina, ka nākamajā gadā situācija neuzlabosies, bet sociālā budžeta stāvoklis pat pasliktināsies un deficīts būs vēl par 50 miljoniem lielāks nekā šā gada plānotie 206 miljoni. Tomēr, kā uzsvēra ministrs, nākamgad nav plānota ne pensiju samazināšana, ne piemaksu atcelšana, jo sociālā budžeta izdevumi tiek samazināti uz vairāku pabalstu rēķina. Tiesa, jau 2011. gadā plānots atteikties no pensiju piemaksām "jaunajiem" pensionāriem, bet pensionēšanās vecuma paaugstināšanu sākt no 2016. gada par pusgadu katru gadu, līdz 2020. gadā sasniegtu 65 gadus. Arī no iespējas priekšlaikus pensionēties būšot jāatsakās, atstājot atsevišķus izņēmuma gadījumus. "Ja pensiju piemaksu un vecāku pabalsta izmaksu pārceltu uz pamata budžetu, tad praktiski nebūtu sociālā budžeta deficīta," atzina ministrs. Pašlaik ministrija gatavo ziņojumu valdībai par sociālā budžeta situāciju, ko gatavojas iesniegt decembrī.

Pensionārus visvairāk interesē gaidāmais Satversmes tiesas spriedums par pensiju samazināšanu. Ministrs atteicās komentēt iespējamo iznākumu, savukārt Aija Barča sacīja: "Pensiju samazināšana bija pretlikumīga, un to es esmu atbildējusi arī Satversmes tiesai. Tas bija valdības izmisuma solis vai finansistu neizpratne, ka pensija ir katra pensionāra īpašums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.