Latvijā vizītē ieradīsies Eiropas integrācijas ministrs

31.maijā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tiksies ar Melnkalnes ārlietu un Eiropas integrācijas ministru Milanu Ročenu (Milan Roćen), kurš Latvijā ieradīsies oficiālā vizītē. Vizītes ietvaros Melnkalnes ārlietu ministram paredzētas tikšanās arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētājas biedru Andreju Klementjevu un aizsardzības ministru Arti Pabriku.

Tikšanās laikā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču paredzēts pārrunāt valstu divpusējās attiecības, Melnkalnes integrāciju ES un NATO, kā arī ES paplašināšanās jautājumus un situāciju Rietumbalkānu reģionā. Vizītes laikā plānots parakstīt Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Melnkalnes Ārlietu un Eiropas integrācijas ministrijas sadarbības protokolu, kas sekmēs abu valstu divpusējo sadarbību, kā arī veicinās sadarbību starptautiskajās un reģionālajās organizācijās. Latvija sniegs nepieciešamo atbalstu Melnkalnei tās integrācijas procesā Eiropas Savienībā.

Melnkalne ir ES kandidātvalsts kopš 2010.gada 17.decembra. Eiropas Komisija ir rekomendējusi sākt pievienošanās ES sarunas ar Melnkalni šī gada jūnijā.

Latvijas un Melnkalnes diplomātiskās attiecības tika nodibinātas 2006.gada 19.jūnijā, un Latvija bija viena no pirmajām ES valstīm, kas atzina Melnkalnes neatkarību. Melnkalne pasludināja neatkarību 2006.gada 3.jūnijā pēc tam, kad 2006.gada 21.maija referendumā tās iedzīvotāji nobalsoja par atdalīšanos no Serbijas.

Latvijas un Melnkalnes divpusējās politiskās attiecības ir ļoti labas, tomēr abām valstīm ir plašas iespējas un neizmantots potenciāls pilnveidot abu valstu ekonomisko sadarbību. 2011.gada 31.augustā Latviju oficiālā vizītē apmeklēja Melnkalnes premjerministrs Igors Lukšičs (Igor Lukšić).

Milans Ročens ir Melnkalnes ārlietu ministrs kopš 2006.gada. Savukārt 2010.gada decembrī, apvienojot Ārlietu un ES integrācijas ministrijas, M.Ročens kļuva par Melnkalnes ārlietu un Eiropas integrācijas ministru. Diplomātiskās karjeras laikā M.Ročens bijis ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Krievijā, nerezidējošais vēstnieks Uzbekistānā, Kazahstānā, Turkmenistānā, Kirgizstānā, Tadžikistānā un Gruzijā, kā arī ir bijis Melnkalnes Republikas premjerministra un prezidenta ārlietu padomnieks.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais