Āboltiņa: Patlaban ir pāragri runāt, kurš būs nākamais Valsts prezidents

© F64 Photo Agency

"Patlaban ir pāragri runāt, kurš būs nākamais Valsts prezidents," intervijā aģentūrai LETA norāda Saeimas priekšsēdētāja, partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa.

Jautāta, vai viņa piekristu kandidēt Valsts prezidenta vēlēšanās, ja nākamās Saeimas koalīcija aicinās, Āboltiņa atgādina, ka ir tāds teiciens: "Karalis ir miris, lai dzīvo karalis!". Tas nozīmē, ka par jaunu karali runā tikai tad, kad iepriekšējais vairs nav savā amatā.

Āboltiņa arī norāda, ka viņa ciena Andri Bērziņu gan kā cilvēku, gan kā Valsts prezidentu.

Āboltiņa atzīst, ka viņas vadītā "Vienotība" atkal ir interesantā situācijā. Savulaik "Jaunais laiks" nebalsoja par Valda Zatlera ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā pirmo reizi. "Mēs Zatleram kā prezidentam solījām savu atbalstu uz otrajām vēlēšanām. "Vienotība" līdz ar to balsoja par Zatleru, bet ar mūsu balsīm bija par maz, lai viņu ievēlētu uz otru termiņu," saka Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja uzsver, ka tajā brīdī, kad Valsts prezidents ir leģitīmi ievēlēts un ar zvēresta nodošanas brīdi kļuvis par valsts galvu, viņš ir visādā veidā jāatbalsta. Āboltiņa arī norāda, ka viņas kā Saeimas priekšsēdētājas sadarbība ar Valsts prezidentu Bērziņu ir ļoti laba. "Iespējams, tas nemaz nav slikti, ka prezidents Bērziņš nenāk klajā ar pārsteidzīgiem paziņojumiem. Patlaban Latvijai ir vajadzīgs tieši prezidenta Bērziņa miers un līdzsvarotība," atzīst Saeimas priekšsēdētāja.

Svarīgākais