Rīgas kā kultūras galvaspilsētas piedāvājumā iekļauj 9.maija svinības pie Uzvaras pieminekļa

© F64 Photo Agency

Nesen izdotajā bukletā “Rīga 2014”, kura mērķis ir reklamēt Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, starp vairākiem ievērības cienīgiem kultūras notikumiem minēta arī 9.maija manifestācija pie Uzvaras pieminekļa, ziņo TV3 raidījums Nekā Personīga. Sašutuši par šādu rīcību ir kultūras darbinieki.

Reklāmas bukletā norādīts, ka “Rīgas mentālo kartogrāfiju veido” Vecrīgas arhitektūra, Andrejsalas dinamika, Spīķeri, 9. maija manifestācija un dziedoši cilvēki, kas atgriežas no Dziesmu svētkiem.

Bukleta izdevēji ir nodibinājums “Rīga 2014”. Tas izveidots ar mērķi sagatavot pēc iespējas kvalitatīvāku Rīgas kā kultūras galvaspilsētas programmu. Ceļvedī aicināts viesiem atrast Rīgu, kas ir aizmirsta „jaunu, vēsturisku, sociālu un politisku motīvu dēļ.”

Nodibinājuma “Rīga 2014” vadītāja Diāna Čivle uzsver, ka ceļvedi nevar uztvert kā norādi vai fokusēšanos uz 9. maija svinībām. Viņi tikai gribējuši norādīt uz lietām, kas notiek Rīgā.

Notikušo par “vājprātu” sauc režisore Laila Pakalniņa, kas jebkādu 9. maija svinību pozicionēšanu vai pat pieminēšanu Rīgas kā Eiropas galvaspilsētas sakarā uzskata par nekaunību.

“Šokā” par notikušo ir arī kultūras ministre Žanete Grende-Jaunzeme, kas par notikušo uzzināja no Nekā Personīga. Kultūras ministrija, kas ir galvenais kurators Rīgas kā kultūras galvaspilsētas projektam, ar bukleta saturu nebija iepazīstināta. Kultūras ministre, kura šajā valdībā pārstāv nacionālo apvienību, uzskata, ka 9 maijs rada nelabvēlīgu priekšstatu par Latviju. Tajā tiek izmantota totalitārisma režīma un Krievijas simbolika, tiek slavināts padomju karaspēks un līdz ar to Latvijas okupācija. Viņa uzskata, ka ceļveži būtu jāizņem no apgrozījuma.

“Kādēļ tur [bukletā] nav 11. novembris, kad ir svecīšu diena? Kādēļ tad nav Jāņi vai muzeju nakts,” neizpratnē ir Grende.

Kultūras ministre pieļauj, ka nodibinājums norādes par 9. maija iekļaušanu bukletā saņemtas no pašvaldības vadības. Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs) kategoriski to noliedz. Bukletu viņš redzot pirmo reizi. Rīgas dome finansē nodibinājumu “Rīga 2014”, taču visas aktivitātes un saturs esot viņu pašu ziņā. Rīgas mērs gan šaubās vai tūristiem būtu ko darīt 9. maija svinībās Pārdaugavā.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende nosoda nodibinājuma „Rīga 2014’’ rīcību, Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas oficiālajā ceļvedī tūristiem ieteicamo, pilsētu raksturojošu vērtību sarakstā iekļaujot „9.maija manifestācijas pie Uzvaras pieminekļa’’.

„Ir pilnīgi nepieņemami, ka Latvijas galvaspilsētai tik nozīmīgais projekts tiek izmantots vēstures falsifikācijai un apkaunojošu pasākumu popularizēšanai. Okupācijas varas simbols Latvijas pilsoņiem nekad nav saistījies ar „uzvaru", bet „9. maija manifestācijas" pilsēta pazīst kā totalitāras impērijas slavināšanas un pretvalstisku organizāciju pulcēšanās pasākumu,’’ ir pārliecināta Ž. Jaunzeme-Grende.

Ministre uzskata, ka šāds ieraksts prospektā, kas minēts līdzās „dziedošiem cilvēkiem nakts tramvajā, kas atgriežas no Dziesmu svētkiem’’, met ēnu uz Latvijas kultūras vārdu un ir aizskarošs no padomju varas cietušām latviešu un citu tautību ģimenēm. Tas ir nepieņemami, ka okupācijas varas slavinošs pasākums tiek pielīdzināts latviešu nacionālās identitātes simbolam - Dziesmu svētkiem, tādēļ bukleta tiražēšana pašreizējā redakcijā nekavējoties ir jāpārtrauc.

Bukletu izdevis nodibinājums "Rīga 2014", ko Rīgas dome izveidojusi, lai nodrošinātu Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas sagatavošanos un norisi.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.