Lembergs: nepieļaušu Lietuvas ekonomikas stimulēšanu par Latvijas iedzīvotāju naudu

© Kaspars Krafts

„Ja man būs tāda iespēja, darīšu visu, lai nepieļautu Latvijas valsts tiešu vai pastarpinātu (caur AS „Latvenergo”) līdzdalību Lietuvas ekonomikas stimulēšanā par Latvijas iedzīvotāju naudu. Uzskatu, ka ir noziedzīgi ieguldīt kaimiņvalsts ekonomikā 700 miljonus latu apstākļos, kad Latvijā ir milzum daudz jautājumu, kurus steidzami jārisina un kurus var steidzami risināt, ieguldot Latvijas ekonomikā 700 miljonus latus,” uzskata Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Mēs visi izmantojam autoceļus. Autoceļi Latvijā šobrīd ir ļoti sliktā stāvoklī – pa tiem ir bīstami braukt, tie lauž automašīnas. Latvijā tādu ceļu, kuru stāvoklis vērtējams kā ļoti slikts – gan vietējo, gan reģionālo, gan valsts nozīmes – kopgarums ir 2 000 km. Par 700 miljoniem latu visus šos ceļus 2000 km garumā iespējams rekonstruēt, nomainot ceļa segumu pilnā apjomā. Tāpat par šo naudu iespējams pilnībā rekonstruēt 11 tādu pilsētu kā Ventspils visas ielas. Ja šo naudu iedotu pašvaldībām, tad tās pilnā apjomā varētu sakārtot visas ielas,” klāstīja pašvaldības vadītājs.

„Tāpat par šo naudu var uzbūvēt bērnudārzus ar 64 tūkstošiem vietu bērniem. Jāatzīmē, ka rindā uz bērnudārziem gaida 11 tūkstoši, tātad var uzbūvēt 6 reizes vairāk bērnudārzus, nekā ir nepieciešams. Kā jau es teicu pagājušajā reizē, atkarībā no kvadrātmetra izmaksām par 700 miljoniem latu var uzbūvēt rūpnīcu ēkas, kurās varētu strādāt no 17 līdz 30 tūkstošiem nodarbināto. Gadā šajās rūpnīcās strādājošie iedzīvotāju ienākuma nodoklī un sociālajos nodokļos samaksātu gandrīz 80 miljonus latu, rēķinot pēc vidējās darba samaksas. Par šo gada laikā iekasēto nodokļu naudu varētu uzbūvēt bērnudārzus ar 7 tūkstošiem vietu,” norādīja Lembergs.

„Ģimenes pabalstus par šo naudu varētu maksāt tagadējā līmenī 23 gadus. Par šiem 700 miljoniem latu varētu pensionāriem palielināt pensijas par 20 latiem un maksāt 6 gadus, Jautājums – kāpēc Latvijas valstij šie resursi ir jāiegulda Lietuvas ekonomikā, nevis Latvijas ceļos un/vai bērnudārzos, un/vai pensijās, un/vai bērnu pabalstos, un/vai jaunās darba vietās? Lai man izskaidro vienu racionālu iemeslu, kāpēc? Uzskatu, ka tā ir pilnīgi nepareiza ekonomiskā politika,” sacīja Lembergs.

Latvijā

Biznesa augstskolas Turība rektore, profesore, Latvijas valsts meži padomes priekšsēdētāja un LTRK padomes locekle Zane Driņķe rīkoja nozares un publiskās pārvaldes pārstāvju nākotnēšanas pēcpusdienu, iedibinot tradīciju pulcēt vienkopus biznesa un publiskās pārvaldes intelektuāļus, dizainēt nākotni. Divu stundu garumā tika meklētas konkrētas atbildes uz tādiem jautājumiem, kā piemēram, kāds ir Latvijas uzņēmumu eksporta potenciāls šobrīd, inovāciju ieviešanu ražošanā, tehnoloģiju un biotehnoloģiju jomās, uz ko Latvijas publiskās pārvaldes nākotnei jau no rītdienas jābūt orientētai, valsts tēls un komunikācija nākotnē.