Pensionāri prasa valdībai atvainoties par pensiju samazināšanu

© Rūta Kalmuka, f64

Latvijas Pensionāru federācijas Rīgas pensionāru nodaļa šodienas konferences rezolūcijā pieprasa premjerministru Valdi Dombrovski (JL) un finanšu ministru Einaru Repši (JL) atvainoties visiem Latvijas pensionāriem par viņu īpašuma - pensiju atsavināšanu prettiesiskā veidā.

Rīgas Vidzemes izpilddirekcijā piektdien pulcējās vairāki desmiti pensionāri ne tikai Rīgas, bet arī citām Latvijas pilsētām, lai uzklausītu labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāju Aiju Barču (TP). Rīgas pilsētas pensionārus uztrauc dzīves līmeņa pasliktināšanās un neziņa par nākotni, jo vēl joprojām pastāv reāli draudi samazināt sociālā budžeta izdevumus.

Pēc likuma par pensiju samazināšanu vairāk nekā 50% pensionāru Rīgā jūtas sociāli neaizsargāti. Jaunu satraukumu rada nekustamā īpašuma nodoklis. Tas viss rada neuzticību valdībai, plaisa starp valsts varu un sabiedrību plešas plašumā, jo cilvēki apdraudēti palikt bez iztikas līdzekļiem.

Pensionāri prasa ne tikai atvainošanos, bet arī atgādina valdībai, ka nodarbinātība ir svarīgāka problēma, tā jārisina, lai budžetā ienāktu līdzekļi. Pensionāri aicina nepieļaut ienākuma nodokļa neapliekamā minimuma pensionāriem samazināšanu, ka arī nepieļaut piemaksu pie pensijas par nostrādātiem gadiem samazināšanu. Lai gan sākotnēji pensionāri bija rezolūcijā iekļāvuši punktu, ka ir jānosaka pensiju griesti pensijām, kuras ir lielākas par 1200 latiem mēnesī, tomēr pēcāk šo punktu nolēma izņemt. Vēl pensionāri ierosināja, ka sociālā budžeta naudas izlietojumam jāievieš kontroles mehānismi.

"Šādas konferences reģionos un tagad Rīgā organizējam, lai cilvēkiem būtu iespējams tikties aci pret aci un dot savus priekšlikumus valsts varas pārstāvjiem, jo situācija ir tik smaga, cilvēki ir uztraukti," atzina Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze.

U. Augulis uzsvēra, ka nākamajā gadā nav paredzēta tālāka pensiju samazināšana, jo sociālā budžeta izdevumi , galvenokārt, samazināti uz dažādu pabalstu ierobežošanu. Nākamgad - nē, bet no 2011. gada, visticamāk, būs jāatsakās no pensiju piemaksām, kā arī no iespējas priekšlaicīgi doties pensijā. Neapliekamais minimums pensionāriem netiks samazināts.

Svarīgākais