PCTVL Ģenerālprokuratūrai lūdz sākt kriminālprocesu par ministra iejaukšanos notāru darbā

Partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) politiķi Vladimirs Buzajevs, Jakovs Pliners un Jurijs Aleksejevs vērsušies Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (VL-TB/LNNK) par iejaukšanos tiesu sistēmai piederīgu personu darbībā, šodien vēsta laikraksts "Čas".

Politiķi pārstāv biedrību "Par vienlīdzīgām tiesībām", kas nodarbojas ar parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai, lai Latvijas pilsonība tiktu automātiski piešķirta visiem tiem nepilsoņiem, kuri to vēlas.

Kā ziņots, ministrs aicināja visus notārus "savā darbībā izslēgt iespēju tikt iesaistītiem situācijā, kas, iespējams, var tikt tulkota kā pretvalstiska un līdz ar to diskreditētu notāra tēlu".

Sūdzības autori uzskata, ka Bērziņa aicinājumā saskatāmas dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes, dienesta pilnvaru pārsniegšana un šķēršļu radīšana pilsoņiem vēlēšanu tiesību izmatošanā un iespējā piedalīties tautas nobalsošanā.

Buzajevs, Pliners un Aleksejevs norāda, ka Bērziņš nav ievērojis Satversmi un pārkāpis vairākus Krimināllikuma pantus.

LETA jau ziņoja, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) paudusi bažas saistībā ar parakstu vākšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai, lai Latvijas pilsonība tiktu automātiski piešķirta visiem tiem nepilsoņiem, kuri to vēlas.

Tieslietu ministra aicinājums zvērinātiem notāriem savā darbībā izslēgt iespēju tikt iesaistītiem situācijā, kas varētu tikt tulkota kā pretvalstiska, aktivizējoties parakstu vākšanai par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem bez latviešu valodas prasmes, ir valstiski nozīmīgs un atbildīgs amatpersonas solis, uzskata nacionālā apvienība.

Kā ziņots, kustība "Par vienlīdzīgām tiesībām" aicinājusi iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem.

Kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāsavāc 10% vēlētāju paraksti tautas nobalsošanas ierosināšanai. Pirmais parakstu vākšanas posms norisināsies līdz 2012.gada septembrim.

"Uzvarai referendumā mums nepieciešams savākt 230 000 balsu "par". Tas ir pilnībā reāli!" teikts paziņojumā.