PVN likmes samazināšana šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, nākamgad - 40,5 miljonus latu

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana no 22% līdz 21% no šā gada 1.jūlija šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu, šodien pēc Reformu vadības grupas sanāksmes, kurā tika spriests par nodokļiem, žurnālistiem teica premjers Valdis Dombrovskis (V).

Darbaspēka nodokļu ietekme būs atkarīga no tā, kāds scenārijs tiks izvēlēts turpmākajās diskusijās.

Dombrovskis teica, ka šodien sēdē, kurā piedalījās arī uzņēmēju organizācijas, konceptuāli panākta vienošanās par Finanšu ministrijas (FM) ierosinātajām nodokļu izmaiņām, taču jautājums par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamajiem vēl būs jādiskutē.

Premjers minēja, ka IIN varētu pazemināt no 2013.gada 1.janvāra, bet neapliekamo minimumu varētu palielināt no 2013.gada 1.jūlija.

Viņš gan atzina, ka būs nepieciešamas arī politiskās debates, jo par dažādiem jautājumiem ir dažādi redzējumi. Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kuru virzījusi Zatlera reformu partija, žurnālistiem teica, ka viņa un viņa pārstāvētā politiskā spēka prioritāte ir tieši darbaspēka nodokļu izmaiņas.

Premjers arī norādīja, ka, samazinot PVN, būs vajadzīgs memorands vai līdzīga vienošanās ar uzņēmumiem. Tirgotāji esot apliecinājuši gatavību novadīt līdz patērētājiem PVN likmes izmaiņas.

Kā ziņots, FM rosina PVN likmi samazināt jau no šā gada 1.jūlija, bet IIN - no nākamā gada 1.janvāra. PVN likme varētu tikt samazināta no 22% līdz 21%. Sagaidāms, ka šāds solis būtiski samazinās inflāciju - par 0,5 procentpunktiem.

Savukārt IIN 2013.gada 1.janvārī FM rosināja samazināt no 25% līdz 24%, nākamajos gados samazinājumu turpinot, iespējams, pat straujāku, tādējādi trīs gadu laikā IIN samazinot līdz 20%. FM arī rosināja no nākamā gada neapliekamo minimumu palielināt no 45 līdz 60 latiem.

Reformu vadības grupā piedalās pārstāvji no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Valsts kancelejas.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.