ZZS un ZRP par neatļautu dāvinājumu un nepatiesu ziņu norādīšanu KNAB soda ar 1000 latiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzlicis 1000 latu soda naudu Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) par neatļautu dāvinājuma pieņemšanu un nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Tikpat liels naudas sods piemērots arī Zatlera reformu partijai (ZRP) par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā.

Kā liecina KNAB informācija par apkopotajiem politisko partiju finansēšanas pārkāpumiem 2011.gada vēlēšanās, kopumā administratīvā pārkāpuma lietvedības tika sāktas pret desmit partijām. Divās no tām lietvedība izbeigta pārkāpuma mazsvarīguma dēļ, izsakot partijām mutvārdu aizrādījumu, savukārt attiecībā uz astoņām partijām un to apvienībām pieņemti lēmumi par to saukšanu pie administratīvās atbildības, uzliekot naudas sodus kopumā par 3425 latiem.

Tieši ZZS un ZRP ir izpelnījušās visbargāko sodu. ZZS soda naudu jau ir samaksājusi, bet ZRP vēl nav iestājies soda izpildes termiņš.

500 lati par analogiem pārkāpumiem kā ZZS uzlikti arī nacionālajai apvienībai "Vienotība", kas arī sodu jau samaksājusi. 250 latu naudas sods piemērots arī apvienībai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un "Saskaņas centram", 350 latu sods piemērots nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, 65 latu naudas sods - Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, bet "Tautas kontrolei" uzlikts desmit latu naudas sods.

Mutvārdu aizrādījumu saņēmusi LPP/LC un partija "Par prezidentālu republiku".

Kā ziņots, visas 13 partijas, kuras startēja 11.Saeimas vēlēšanās, deklarācijas par saviem ieņēmumiem un izdevumiem iesniedza laikā. Atbilstoši likuma prasībām šajās deklarācijās partijām bija jānorāda visi ieņēmumi un ar vēlēšanu kampaņu saistītie izdevumi, kas radušies laikā no 2011.gada 24.jūlija līdz 17.septembrim.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais